Mainos

Negropontesta USA:n Irakin-lähettiläs

Nykyään YK-lähettiläänä toimivan John Negroponten on määrä aloittaa tehtävässään vallansiirron jälkeen kesä-heinäkuun vaihteessa.

Yhdysvalloissa senaatti on vahvistanut John Negroponten valinnan Yhdysvaltain Irakin-suurlähettilääksi. YK:n lähettiläänä tällä hetkellä toimiva Negroponte valittiin tehtävään äänin 95-3. Hänestä tulee Yhdysvaltain ensimmäinen suurlähettiläs Irakissa noin vuosi sitten alkaneen sodan jälkeen.

Negroponten, 64, on määrä aloittaa tehtävässään 30. kesäkuuta tapahtuvan vallansiirron jälkeen. Tuolloin Yhdysvaltain on määrä luovuttaa valta irakilaisille. Samalla Negropontesta tulee korkein yhdysvaltalaisviranomainen Irakissa, kun Irakin väliaikaishallinnon johtaja Paul Bremer väistyy tehtävästään.

Negroponten johtamasta lähetystöstä on tulossa Yhdysvaltain suurin lähetystö maailmalla. Sen on määrä työllistää noin 1 700 henkeä, joista 1 000 on amerikkalaisia.

Senaatin ulkosuhteista vastaavan komitean jäsen, demokraatti Joseph Biden piti Negroponten vastaanottamaa tehtävää amerikkalaisen diplomatian saralla kaikkein vaikeimpana ja tällä hetkellä myös kaikkein vaarallisimpana tehtävänä.

John Negroponte on toiminut Yhdysvaltain diplomaattina myös Vietnamissa, Meksikossa, Hondurasissa ja Filippiineillä vuosina 1960-1997. Tämän jälkeen hän työskenteli kustannusyhtiö McGraw-Hillissä varatoimitusjohtajana. Negroponte ryhtyi Yhdysvaltain YK-lähettilääksi 2001, kun ulkoministeri Colin Powell taivutteli hänet ottamaan tehtävän vastaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.