Mainos

Näyttelijöiden lakko vaikuttaa todennäköiseltä

Teattereiden esiriput jäävät ensi lauantaina nousematta ja laskematta, jos Suomen Näyttelijäliiton Maailman teatteripäiväksi kaavailema työnseisaus toteutuu aiotusti. Näyttelijät vaativat ilta- ja viikonloppulisien maksamista, mutta sopu työnantajaosapuolten eli Suomen Teatterit ry:n ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa on vielä melko kaukana.

– Kyse on niin merkittävästä rahallisesta erimielisyydestä, että pidän lakkoa todennäköisenä, toimitusjohtaja Matti A. Holopainen Suomen Teatterit ry:stä toteaa.

Lakonuhka on aiheuttanut useiden teatteriesitysten peruuntumisen eri puolilla maata. Osa teattereista on tosin venyttänyt päätöksen tekoa aivan viime päiviin saakka. Suomen Näyttelijäliitto pahoittelee työnseisauksesta katsojille aiheutuvaa haittaa.

– Toivoimme pari viikkoa sitten, että pelkkä lakonuhka riittäisi vauhdittamaan neuvotteluja, mutta valitettavasti tämän pidemmälle ei ole päästy. Näyttelijät eivät aiemmin ole olleet valmiita käyttämään lakkoasetta, mutta nyt kentältä on tullut viestiä siitä, että jotain pitää tehdä. Toivomme, että yleisö ymmärtää näyttelijöiden aseman. Aplodit ovat tärkeitä, mutta työstä pitää myös saada riittävä toimeentulo, liiton toiminnanjohtaja Elina Mäntylä pohtii.

Ammatinvalintakysymys

Näyttelijöiden kuukauden keskiansio liikkuu 2600–2700 euron tuntumassa. Työnantaja pitää vaatimuksia lauantai- ja iltalisistä kohtuuttomina.

– Näyttelijät tietävät kyllä alalle tullessaan, että työ pitää sisällään paljon ilta- ja viikonlopputöitä. Jos näihin ja muihin vaatimuksiin suostutaan, se tietäisi 6–8 prosentin korotuksia. Se taas liikkuu ihan omissa sfääreissään työmarkkinoiden muihin korotuksiin nähden, Holopainen pohtii.

Näyttelijät haluaisivat haittalisien ohella korjata työehtosopimuksessa myös vuosilomaetuuksiaan.

– Nämäkin etuudet ovat jääneet merkittävästi jälkeen verrattuna muihin palkansaajiin. Näyttelijöillä on pahimmillaan 2 viikkoa vuosityöaikaa enemmän kuin muilla teatterin työntekijöillä, Elina Mäntylä linjaa.

Sovittelua odotellaan

Osapuolet ovat laatineet erimielisyyksistään pöytäkirjan valtakunnansovittelijaa varten. Seuraavaksi odotetaan valtakunnansovittelijan toimia tai lauantain työnseisauksen alkua, kumpi sitten ehtii ensin.

– Tuskin tässä ehditään sovitella ennen lauantaita, sillä sovittelijalla on muita kiireitä, Matti A. Holopainen ennakoi.

– Kutsua sovitteluihin odotellaan. Ja jos näyttää siltä, että sopuun ei vielä ensi viikon alkupuolellakaan päästä, meidän täytyy harkita jatkotoimia, Elina Mäntylä vastaa.

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Joensuusta

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.