Mainos

Näyttelijä Leif Wager kuollut

Elokuvahistoriamme romanttinen sankarihahmo Leif Wager on kuollut 80-vuotiaana. Wagerin monipuolinen ura kesti 60 vuotta.

Leif Wager kuoli eilen kotonaan Helsingissä sairastettuaan pitkään.

Sankarihahmojen ja vahvojen luonneroolien tulkitsijana tunnettu Wager aloitti uransa jo vuonna -40 ja näytteli kokonaiset 60 vuotta. Svenska Teatern oli Wagerin kotiteatteri yli kolmekymmentä vuotta, ja sinne hän myös eläkeläisenä palasi näyteltyään välissä kaksikymmentäkaksi vuotta Kansallisteatterissa.

Parhaiten hänet muistetaan ehkäpä Munkkiniemen kreivin sydäntenmurskaajan roolista.

Viimeisiä pitkiä rooleja elokuvassa Wagerilla oli vuonna 1971 Mauno Kurkvaaran Kujanjuoksussa, jossa hän esitti raastuvanoikeuden puheenjohtajaa.

Leif Wagerilla oli lukemattomia elokuva-, radio- ja televisiotehtäviä ja kuunnelmaohjauksia. Hänellä oli vuosina 1942-75 kiinnitys Svenska Teaterniin, 1942-46 Filmiteollisuuteen, vuonna 1946 Oslon Nye Teateriin ja 1950-51 Tukholman Vasateaterniin. Åbo Svenska Teaterniin hän oli kiinnitettynä vuonna 1969, Intimiteatteriin 1973 ja sen jälkeen vuodesta 1975 Kansallisteatteriin.

Leif Wager näytteli mm. Reviisoria samannimisessä näytelmässä, Sakinia Elokuun teehuoneessa, Armfeltiä Kustaa III:ssa, Daniloa Iloisessa leskessä, Billy Jackia Teenage loverissa, Higginsiä My Fair Ladyssa, Arnolphea Vaimojen koulussa sekä paroni de Gondremarckia Pariisilaiselämää-näytelmässä.

Leif Wagerin muistelmateos Hävyttömän hieno elämä ilmestyi vuonna 2000.

(MTV3-STT)

Leif Wager oli työssään kunnianhimoinen ja suhtautui omaan työhönsä perin kriittisesti. Viimeisinä vuosinaan taiteilija kuitenkin pystyi katsomaan jo armollisesti myös omaa työtään, kuten hän parisen vuotta sitten asian ilmaisi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.