Mainos

Näyttävää salamointia myös lähiöinä – miksi loppukesällä jyrisee rannikoilla?

Viime öinä ukkonen on jyrissyt monin paikoin rannikoilla ja hieman sisämaan puolella. Lämmin meri tykittää nyt ukkoskuuroja öiseen aikaan. Päivisin sade- ja ukkoskuuroja kehittyy etenkin sisämaan puolella.

Tavallisesti sadekuuroja syntyy maa-alueilla, koska maa on lämpimämpi kuin meri. Tähän aikaan vuodesta tilanne on öisin kuitenkin päinvastainen eli meri on lämpimämpi kuin maa.

– Meri varastoi kesän aikana lämpöä hitaasti. Loppukesällä maa-alueet viilenevät merta nopeammin. Meri luovuttaa lämpöä ja se näkyy rannikolla runsaampina sateina loppukesällä, syksyllä ja vielä alkutalvellakin, kun meri on sula. Loppukesällä varsinkin iltaisin ja öisin maa-alueet ovat selvästi merialueita viileämpiä, joten sade- ja ukkoskuuroja syntyy helpommin merellä, kertoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Tämä selittää viime öiden sateita ja ukkosia rannikkoseuduilla. 

– Kun on tarpeeksi kosteaa ja lämpötilaerot ovat suuret, syntyy helposti ukkosia. Tänä kesänä meri on tavanomaistakin lämpimämpi helteisen kesän takia. Sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa jatkossakin, kun epävakainen säätyyppi jatkuu, toteaa Aleksi Jokela.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan meriveden pintalämpötila Suomen rannikkoalueilla on nyt noin 20 astetta, Perämerellä hieman vähemmän.

Salamointia myös loppuviikolla

Ukkosbongareilla on lähiöinä paras tuuri etelärannikolla, missä voi edelleen nähdä näyttäviä salamoita. 

– Saatat nähdä myös elosalamoita. Elosalama on salama, jossa välähdys näkyy, mutta ääntä ei kuulu. Nämä salamat ovat niin kaukana, monen kymmenen kilometrin päässä, että ääni on ehtinyt jo vaimentua, sanoo Aleksi Jokela.

Päivisin sade- ja ukkoskuuroja syntyy puolestaan sisämaassa auringon lämmityksen vaikutuksesta.

Ylhäällä videolla meteorologi Aleksi Jokela kertoo, miten sade- ja ukkoskuurot syntyvät maalla ja merellä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.