Navalnyin liittolaisen mukaan HIMARS muutti sodan ja Putin hinkuu nyt aselepoa: "Marsalkka Kylmyys kutsutaan pelottelemaan eurooppalaisia"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin armeija on näyttänyt kaikki korttinsa Ukrainassa, eikä se ole tehnyt vaikutusta, kirjoittaa Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen ja kansliapäällikkö Leonid Volkov Twitterissä.

Kremlin Ukrainan kartalle piirtämä nopea voitto paljastui epäonnistuneeksi unelmaksi viimeistään siinä vaiheessa, kun Ukraina pakotti venäläisjoukot luopumaan Kiovan valloituksesta maalis-huhtikuun taitteessa.

Salamasodan epäonnistumisen jälkeen taistelujen painopiste on siirtynyt ennen kaikkea Itä-Ukrainan Luhanskin ja Donetskin alueille, joissa Venäjä on onnistunut valtaamaan esimerkiksi Severodonetskin ja Lysytshankin kaupungit.

– Ainoa Venäjällä käytössä oleva taktiikka perustuu tykistöylivoimaan. Jos Ukraina vastaa tuleen, venäläisjoukot vetäytyvät ja tykistötuli jatkuu, Volkov kirjoittaa.

– Tällä tavalla he voivat edetä hitaasti ja välttää merkittäviä tappioita armeijalleen, Volkov jatkaa.

Venäjä on menettänyt yli 30 prosenttia sen maavoimien taisteluvahvuudesta ja 50 000 Kremlin sotilaista on joko kuollut tai haavoittunut Ukrainan sodassa, väittää Iso-Britannian asevoimien johtaja, amiraali Tony Radakin BBC:lle antamassaan haastattelussa. Venäjä on ollut vaitonainen omista tappioistaan.

Lisäjoukkoja kaavitaan tällä hetkellä muun maussa niin sanottujen vapaaehtoispataljoonia kasaamalla ja Kremliin tiiviisti linkittyvän Ryhmä Wagnerin epäillään rekrytoivan palkkasotilaita muun muassa vankiloista.

– Nyt HIMARS on kuitenkin dramaattisesti muuttanut voimatasapainoa ja tasoittanut Venäjän tykistöylivoimaa, Volkov katsoo.

– Siksi Putin hinkuu nyt epätoivoisesti aselepoa. Hänen pitää koota reservejä, antaa joukoilleen lepotauko ja ennen kaikkea varmistaa tilanteen pysyminen nykyisellään, Volkov jatkaa.

Ukraina sanoo iskeneensä Yhdysvaltain lahjoittamilla pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimillä kymmeniin ammusvarastoihin ja komentokeskuksiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.

HIMARSeilla voidaan ampua ohjuksia, joiden kantama on jopa 300 kilometriä. Ukrainalla on tosin käytössään vain ohjuksia, joiden pisin "realistinen maksimikantama" on sotilasprofessori Marko Palokankaan mukaan noin 84 kilometria. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Kenttämarsalkka Kylmyys eturintamalle"

Ukraina on ilmoittanut lukuisia kertoja, että sen tavoitteena on valloittaa Venäjän armeijan miehittämät alueet takaisin itselleen.

Eritoten Etelä-Ukrainan takaisinvaltauksen suhteen Ukrainalla tuntuu riittävän suunnitelmia ja toukokuusta lähtien maa onkin tehnyt ainakin pientä menestystä saavuttaneita vastahyökkäyksiä.

Oppositiovaikuttaja uskoo Putinin yrittävän pakottaa aselevon virallistaakseen valloituksensa.

– Kuinka se onnistuu? Näimme sen jo kesäkuussa: Hän aikoo kiristää, Volkov uskoo.

Kesäkuussa Venäjä yritti kiristää ruoalla, Volkov sanoo. Se ei onnistunut, vaan "arvot ja periaatteet voittivat".

EU:n ulkosuhteista vastaavan Josep Borrellin mukaan Ukrainan satamien saarto on lopetettava heti. Borrellin mukaan saarron purkaminen ja viljan viennin salliminen on "elämän ja kuoleman kysymys", eikä siinä ole sijaa viivyttelylle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Volkovin mielestä Putinilla on nälän lisäksi jäljellä toinen liittolainen, jolla kiristää.

– Koska kenraali Nälkä epäonnistui, niin kenttämarsalkka Kylmyys lähetetään nyt eturintamalle.

– Jos Putin on jotain oppinut 22-vuotisen valtakautensa aikana, niin se on se, että jos länsipoliitikoiden kanssa ei voi neuvotella suoraan, täytyy toimia heidän äänestäjiensä kanssa.

Talvi on tulossa, Volkov muistuttaa.

– Tämä mahdollistaa kaasukortin pelaamisen maksimaalisella teholla lähikuukausina. Näin Putin tulee myös tekemään. Hän yrittää pelotella eurooppalaisia sillä, että he kuolevat kodeissaan kylmyyteen tänä talvena, Volkov arvioi.

"Mikään ei ole niin pysyvää kuin tilapäinen"

Jos Volkovin esittämä kiristysoperaatio toteutuisi ja onnistuisi, niin aselepo tarkoittaisi Volkovin mukaan kartalla olevaa rajalinjaa, joka määrittäisi poliittisen todellisuuden vuosiksi eteenpäin.

– Mikään ei ole niin pysyvää kuin tilapäinen. Ja jos aselepo tulee, niin "huono rauha on parempi kuin hyvä sota" -mielipide voittaa Euroopassa, Volkov sanoo.

Jos "huonosta rauhasta" tulee todellisuutta, kertovat poliitikot sen Volkovin ennusteessa hyvänä uutisena: Sota on päätetty, pakolaisvirrat tyrehtyneet ja bensan hinta laskee.

– Putin ei katoa mihinkään ja hän voi jälleen kerran kerätä voimiaan ja vihaansa seuraavaan kuolettavaan ja veriseen hyökkäykseen, Volkov kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jos "huonosta rauhasta" tulisi pysyvämpi ja venäläisjoukot sen myötä pysyisivät Itä- ja Etelä-Ukrainassa, olisi länsimaiden aseavusta kovin riippuvainen Ukraina poliittisesti vaikeassa tilanteessa.

Siinä missä nyt Ukrainan vastahyökkäyksiä pidetään toivon pilkahduksina, voisi aselevon tullen tilanne ollla tyystin toinen.

– Monet eurooppalaiset äänestäjät ajattelisivat, että "kaikki rauhoittui juuri ja nyt he ampuvat taas", Volkov arvioi.

Putin ei olisi halunnut joutua tilanteeseen, jossa hän joutuu kiristämään nälällä ja kylmällä, Volkov toteaa. Kremlin armeija ei kuitenkaan ole onnistunut voiton hankkimisessa ja Putinin ”suosio häviää nopeasti Venäjällä”.

– Putin tietää, että hänellä on vain 2–3 kuukautta aikaa saada tulitauko mieluisilla ehdoilla. Näistä tulee todennäköisesti vaikeimmat 2–3 kuukautta, mutta sitten Putin häviää, Volkov sanoo.

– Putin on tietysti jo hävinnyt, mutta nyt on välttämätöntä murskata hänet, eikä antaa hänen ryömiä karkuun. Hänen viimeinen iskunsa täytyy kestää, Volkov päättää.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Ukrainan julkaisemalla videolla letkassa etenevät venäläistankit joutuvat tulen alle.

Lue myös:

    Uusimmat