Kreml aloittaa "vapaaehtoiseen liikekannellepanon" – tavoitteena 85 uutta pataljoonaa Ukrainaan

Venäjä ei ole liki viisi kuukautta kestäneen sodan aikana julistanut liikekannallepanoa.

Kreml on todennäköisesti käskenyt Venäjän federaation jokaista 85 aluetta muodostamaan niin sanotun vapaaehtoisen pataljoonan sotimaan Ukrainaan, amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa.

Tämä toimi voisi tarjota Venäjälle noin 34 000 uutta sotilasta elokuun loppuun mennessä, jos kukin alue rekrytoi suurin piirtein 400 sotilasta.

– Jotkut venäläisraportit ja dokumentaatiot antavat ymmärtää, että Kreml haluaa rekrytoida noin 400 sotilasta per pataljoona. Kukin sotilas saisi kuukauden koulutuksen ennen kuin heidät siirrettäisiin Ukrainaan, ISW kirjoittaa.

Kuukausipalkkaa ja painostusta

ISW kertoo, että venäläistietojen mukaan halukkaille sotilaille on tarjolla kuusikuukautisia sopimuksia. Kuukausipalkka vaihtelee 220 000 ja 350 000 ruplan välillä, mikä tarkoittaa noin 3 700–6 000 euroa.

Luvassa on myös esimerkiksi rekrytointibonuksia sekä muita etuja niin itse sotilaille kuin heidän perheilleenkin.

Erityisesti Venäjän syrjäseuduilla asuville armeijan tarjoamat sopimukset ovat rahallisesti houkuttelevia.

Toisaalta monissa kolkissa, kuten Moskovassa ja Pietarissa, tuloja on eri tavalla ja samalla myös into lähteä sotaan käteisen motivoimana on kortilla.

– Suurissa kaupungeissa, kuten Pietarissa ja Moskovassa, rekrytointi on ollut toistaiseksi maltillista, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo Iltalehdelle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:52
Luodit viuhuvat kehokameralla kuvatussa videossa sotilaan vierestä Severodonetskissa – taistelija lähettää terveiset venäläisille: "Haistakaa...!"

Iltalehdelle antamassaan haastattelussa Toveri myös toteaa, että sopimussotilaaksi saatetaan painostaa.

– Tämä painostaminen ei ole pelkästään verbaalista, Toveri arvioi.

Myös Krimiltä halutaan pataljoona

Kreml vaatii vapaaehtoispataljoonia muodostettavaksi myös Sevastopolin ja Krimin alueilta, jotka Venäjä on vallannut Ukrainalta.

Venäjän valtiomediat ovat jo aiemmin uutisoineet vapaaehtoispataljoonien muodostamisesta joillain Venäjän alueilla. Kaikilta 85 alueelta haluttavista vapaaehtoisista pataljoonista kertoo ISW:n mukaan venäläinen sotabloggari Maksim Fomin.

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että Kremlin palkkasotilasyhtiö Ryhmä Wagner väitetysti palkkaa sotilaita suoraan vankiloista.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:58
Tällainen on Syyriassa raakuuksiin syyllistynyt ja Kremliin kytkeytynyt Wagner-ryhmä, jonka sotilaiden epäillään lähteneen Ukrainaan tappamaan presidentti Zelenskyi

Itä-Ukrainan Luhanskin alueen Severodonetskin ja Lysitshanskin kaupunkien valloituksen jälkeen Venäjä aloitti niin sanotun operatiivisen tauon, joka ei nimestään huolimatta tarkoita taistelutoimien kokonaisvaltaista loppumista, vaan pikemminkin uuden vaiheen valmistelua.

Tätä osattiin uumoilla kuun vaihteessa, kun presidentti Vladimir Putin sanoi Itä-Ukrainan hyökkäyksiin osallistuneiden venäläisjoukkojen tarvitsevan seuraavaksi lepoa.

Niin sanottujen uusien vapaaehtoispataljoonien muodostaminen on sikäli ymmärrettävää, sillä yksi Venäjän keskeisistä ongelmista Ukrainan sodassa on ollut joukkojen vähyys sotatoimien laajuuteen verrattuna.

Raskaat tappiot ovat lisänneet tätä ongelmaa entisestään.

0:36
Näin Ukraina esittelee USA:n lahjoittamien HIMARS-raketinheittimien käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja