Nauti sydänystävällisestä ruoasta

Sydämen sankarin ruoka on herkullista ja se auttaa syöjää pysymään kuosissaan: paino pysyy kurissa, kolesteroli ja verenpaine kohdallaan. Tai se helpottaa muutoksia: auttaa laihtumaan ja saamaan elimistön kohonneet lukemat alenemaan.

Ruoan sydänystävällisyys syntyy muutamasta tärkeästä perusasiasta:

- kasviksia paljon, muodossa tai toisessa - ruoassa vain vähän rasvaa, mieluiten pehmeää kasvirasvaa - kuitua paljon - suolaa vain vähän tai ei ollenkaan

Perusasioita voi soveltaa lähes minkä tahansa ruoan valmistuksessa ja samalla ohje kuin ohje muuttuu sydänystävälliseksi. Ruokaostoksissa kannattaa päätyä Sydänmerkillä varustettuihin elintarvikkeisiin, koska niiden avulla on helpompi päästä maaliin: sydänystävällisiin aterioihin. Sydänmerkillä varustetut tuotteet ovat rasvan laadun ja määrän sekä suolan määrän kannalta omassa tuoteryhmässään muita parempia valintoja.

Rukiinen lohipaistos

6-8 henkilölle

2 rkl öljyä 4 dl esikypsytettyjä rikottuja ruissuurimoita (Myllyn Paras) Sydänmerkkituote400-500 g marinoituja lohisuikaleita 100 g purjosipulia renkaina (tai pakastesipulikuutioita) 1 kalaliemikuutio tai 1 rkl kalafondia 1 rkl makeaa soijakastiketta 1-2 paprikaa suikaleina 2 tl kuivattua tilliä tai rakuunaa tai nippu tuoretta 1 l vettä

Pinnalle: juustoraastetta (esim. Julia 17 tai Julius -juustot) Sydänmerkkituote

Voitele isohko laakea uunivuoka öljyllä. Mittaa vuokaan kaikki ainekset raakoina ohjeen järjestyksessä ja sekoita niitä ennen veden kaatamista aineiden päälle. Anna kypsyä 225 asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunti. Ota pois uunista, sekoita ruoka tasaiseksi ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Laita hetkeksi takaisin uunin yläosaan, niin että kuorrutus saa kauniin värin.

Dippailuun

6 henkilölle

Chilidippi

1 prk Puutarhan yrtit, Ruohosipuli- tai Valkosipuli-tuorejuustoa (Keiju) Sydänmerkkituote3 rkl kevytmaitoa 2 rkl chilikastiketta

Currydippi

1 prk Puutarhan yrtit, Ruohosipuli- tai Valkosipuli tuorejuustoa (Keiju) Sydänmerkkituote 3 rkl appelsiinimehua 1/2 tl curryä

Dippikasvikset

3 porkkanaa kurkku 3-4 lehtisellerin vartta 1 paprika 1 rasia tuoreita herkkusieniä (170 g) 1 pussi retiisejä (125 g)

Valmista dippikastikkeet. Yhdistä aineet tasaisiksi seoksiksi. Tarjoa erillisistä kulhoista.

Kuori porkkanat ja puhdista kasvikset. Suikaloi ja paloittele porkkanat, kurkku, varsisellerin varret ja paprika. Kokoa kasvikset omiksi ryhmikseen laakealle lautaselle.

Mintun marjaherkku

1dl valmista vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 1 prk maitorahkaa 3 rkl sokeria 3 rkl kauralesettä 3 dl marjoja (mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa)

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Lisää vaahtoon rahka, sokeri ja leseet. Sekoita mukaan marjat. Jätä kauneimmat marjat pinnalle koristeiksi.(Ohje on Raastava nälkä -keittokirjasta. 2002. Sydänliitto, Kotimaiset Kasvikset, Syöpäyhdistys)

Lue myös:

    Uusimmat