Mainos

Naton Robertson varoitti Kosovon albaaneja

Naton uusi pääsihteeri George Robertson varoitti tänään Kosovon albaaneja serbien vastaisista toimista ja uhkasi, ettei Nato aio seurata toimettomana, kun serbit ajetaan pois alueelta. Jugoslavian vastaisen ilmasodan aikana kovista lausunnoistaan tutuksi tullut Britannian entinen puolustusministeri Robertson teki tänään ensimmäisen vierailunsa Kosovoon viime viikon virkaanastujaisten jälkeen. Hän varoitti Kosovossa enemmistönä olevia albaaneja käyttämästä entisten sortajiensa serbien taktiikkaa. Hänen mukaansa Nato on aivan yhtä valmis puuttumaan niin serbien kuin albaanien karkotuksiin ja sortoon.

Robertson, George

-Nato tuli väliin maaliskuussa estääkseen Milosevicia luomasta yksikansallista Kosovoa. Nato ei aio seurata vierestä myöskään toisen yksikansallisen Kosovon luomista, Robertson sanoi.
Hän teki myös selväksi, että serbeihin kohdistuneet hyökkäykset saattavat vaarantaa Kosovon saaman massiivisen kansainvälisen avun. Robertson ja 19 Nato-maan lähettiläät päättivät perjantaina kaksipäiväisen Balkanin-vierailunsa, jonka tarkoituksena oli tutustua alueen rauhanturvaoperaatioihin.

Eilen valtuuskunta vieraili Bosniassa. Ainakin sadantuhannen serbin arvellaan paenneen Kosovosta sen jälkeen kun kansainväliset rauhanturvajoukot saapuivat alueelle kesäkuussa. Albaanien kostoiskut serbejä vastaan ovat olleet lähes päivittäisiä; tosin rauhanturvajoukot ovat viime aikoina kertoneet väkivaltaisuuksien vähentyneen huomattavasti.

Tänään rauhanturvaajat ja YK kertoivat kranaatti-iskusta serbinaisen kotiin Gnjilanen kaupungissa Itä-Kosovossa sekä useista serbien ja muiden vähemmistöjen koteihin kohdistuneista tuhopoltoista. Kansainväliset tarkkailijat ovat sanoneet, etteivät he usko albaanijohtajien varsinaisesti määräävän iskuja, mutta johtajat voisivat kuitenkin toimia paljon määrätietoisemmin väkivallan estämiseksi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.