Mainos

Nato: Venäjä uhkaa Euroopan rauhaa

Sotilasliitto Nato varoittaa, että Venäjä uhkaa jo rauhaa ja turvallisuutta Euroopassa.

Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen vaatii Venäjää lopettamaan Ukrainan uhkaileminen sekä sotilaalliset toimet Ukrainassa välittömästi.

Nato keskustelee Ukrainan kriisistä hätäkokouksessa Brysselissä.

Ukrainan johto sanoo, että Venäjä on toimillaan julistanut sodan Ukrainalle. Pääministeri Arseni Jatsenjuk varoittaa, että Ukraina on ajautunut katastrofin partaalle.

– Jos presidentti Putin haluaa olla se, joka aloitti sodan kahden ystävämaan välillä, hän on muutaman sentin päässä tavoitteestaan. Olemme katastrofin partaalla, Jatsenjuk sanoi.

Ukrainan armeija on aloittanut liikekannallepanon ja kutsunut reserviläiset palvelukseen. Ukrainan mukaan kyseessä on vastaveto Venäjän päätökselle tuoda maahan tuhansia sotilaita.

Venäjän YK-toimiston tiedottaja kertoi aiemmin uutiskanava CNN:lle, että Venäjällä on Krimin niemimaalla 15000 sotilasta.

Ydinlaitokset vaarassa? 

Aiemmin Ukrainan parlamentti pyysi ulkomailta apua maan ydinlaitosten turvaamiseen. Parlamentti vetosi muun muassa Yhdysvaltoihin ja Britanniaan.

Parlamentti viittasi vuonna 1994 laadittuun niin kutsuttuun Budapestin muistioon. Siinä Yhdysvallat, Ranska, Britannia ja Venäjä lupasivat Ukrainalle turvallisuustakuut vastineeksi siitä, että Ukraina liittyi kansainväliseen ydinsulkusopimukseen. Asiantuntijat ovat erimielisiä asiakirjan sitovuudesta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) katsoo blogissaan, että tilanne Ukrainan Krimillä näyttää tosiasiallisesti Venäjän miehitykseltä.

Tuomiojan mukaan tilanne uhkaa vakavasti Ukrainan alueellista koskemattomuutta, jonka kunnioittamiseen Venäjä on sitoutunut.

Suomen valtionjohto keskustelee Ukrainasta iltapäivällä. Tuomiojan mukaan kokouksessa on tarkoitus analysoida tilannetta ja valmistella mahdollisia jatkotoimia. Tilannetta ovat arvioimassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.