Mainos

Nato: Albaanijohtajia teloitettu

- Britannian pääministerin Tony Blairin mukaan ilmaiskuja jatketaan, kunnes tavoite saavutetaan. - Venäjän taasen kertoo, että sodassa on kuollut yli tuhat ihmistä, ja heistä useat siviilejä. - Nato hyökkäsi tänään ensimmäistä kertaa myös päiväaikaan.

Rajut pommitukset ravistelivat Kosovoa viime yönä, kun Nato laajensi ilmahyökkäyksiään Jugoslaviaa vastaan. Paikalliset asukkaat laskivat Kosovon pääkaupungissa Pristinassa räjähtäneen toistakymmentä ohjusta tai pommia.
Yksi Naton risteilyohjuksista osui Pristinan keskustassa sijaitsevaan poliisiasemaan vahingoittaen sitä vakavasti. MTV:n uutisten Pristinassa oleva kirjeenvaihtaja Rauli Virtanen kertoo iskujen kohdistuneen ensimmäistä kertaa aivan kaupungin keskustaan.

Myös Makedonian puolella ilmoitettiin voimakkaasta räjähdyksestä myöhään eilen. Räjähdys tapahtui 30 kilometriä Skopjen kaupungista luoteeseen, joka on hyvin lähellä Kosovon rajaa.
Eilen alkaneen hyökkäyksen kakkosvaiheen kohteina ovat nyt myös Jugoslavian maavoimat. Kosovon vapautusarmeijan UCK:n uutistoimiston Kosovapressin mukaan Nato on tuhonnut ainakin neljä Jugoslavian maavoimien panssarivaunua.

Blair: Ilmaiskuja tehostettava

Britannian pääministeri Tony Blair sanoo, että Naton on tehostettava ilmaiskujaan Jugoslaviaa vastaan, jotta presidentti Slobodan Milosevic joutuisi maksamaan kovan hinnan Kosovon julmuuksista.

Blair korosti BBC:n radiolähetyksessä, että iskuja on jatkettava siihen saakka, kunnes tavoitteet on saavutettu.
Blair torjui väitteet, joiden mukaan Naton hyökkäykset ovat tosi asiassa aiheuttaneet Kosovossa humanitaarisen katastrofin sen sijaan, että ne olisivat estäneet sellaisen.
Hän vakuutti, että Jugoslavia oli aloittanut uusimmat etniset puhdistukset Kosovossa jo ennen kuin Nato aloitti ilmapommitukset.

Nato: Useita albaanijohtajia teloitettu

Serbijoukot teloittivat useita Kosovon albaanijohtajia eilen, ilmoitti Nato tänään. Surmattujen joukossa oli Ranskassa pidettyjen rauhanneuvottelujen albaanivaltuuskuntaan kuulunut Fehmi Agani.

Naton edustajan David Wilbyn mukaan luotettavat lähteet olivat kertoneet, että Aganin lisäksi surmattiin neljä muuta merkittävää albaanijohtajaa.
Näiden joukossa oli Baton Haxhiu, Kosovon suurimman albaaninkielisen sanomalehden Koha Ditoren päätoimittaja.

Albaanijohtajat surmattiin heidän osallistuttuaan asianajaja Bajram Kelmendin hautajaisiin. Serbipoliisi ampui Kelmendin ja tämän kaksi poikaa viime keskiviikkona ja heitti sen jälkeen ruumiit kadulle.

Ilmahyökkäyksiä myös päiväaikaan

Naton sotilaskoneita lähti tänään ensimmäisen kerran päivänvalossa kohti Kosovoa Koillis-Italiassa sijaitsevasta Avianon lentotukikohdasta.
Joukossa oli panssarivaunuja vastaan käytettäviä A-10-koneita, F-16-hävittäjiä, taisteluhelikoptereita, kuusi ranskalaista Mirage-hävittäjää sekä yksi espanjalainen F-18-hävittäjä. Koneita nousi myös muista tukikohdista, mm. neljä B-52-jättipommittajaa Britanniasta.

Kosovon pääkaupungin Pristinan asukkaat olivat maanantaina sokissa ilmaiskujen jälkeen. Lukuisia ohjuksia osui kaupungin keskustaan, mm. poliisin päämajaan, mutta myös lähellä oleviin rakennuksiin. Belgradin lentokenttä vaurioitui ja Jugoslavian liikenneyhteydet kangertelivat.

"Iskut alkavat tehota"

Naton sotilasedustaja David Wilby kertoi Brysselissä, että sotilasliitto suuntaa nyt ilmaiskujensa täyden voiman Kosovossa oleviin puolisotilaallisiin, sotilaallisiin ja poliisin erikoisjoukkoja vastaan.

-Voin kertoa teille, että me olemme eilisestä saakka saaneet lähteistämme äärimmäisen rohkaisevia tietoja, joiden mukaan kampanjamme alkaa tehota.
-Se alkaa häiritä heitä (serbijoukkoja). Se alkaa huolestuttaa heitä. Ja me tulemme jatkamaan, Wilby vakuutti.

Nato aloitti sunnuntaina ilmaiskujensa toisen vaiheen keskittämällä hyökkäykset serbien maajoukkoihin. Iskut olivat neljänä ensimmäisenä päivänä kohdistuneet Jugoslavian ilmapuolustukseen.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.