Nämä tuotteet voivat loppua, jos kaupan lakko toteutuu – "Olutta riittää"

PAM iski pöytään kovat panokset – lakkovaroitus koskeen nyt Prismojen lisäksi K-Citymarketteja 3:07
PAM on aloittamassa lakon, joka koskisi K-Citymarketeja ja Prismoja.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on uhannut käynnistää työsopimusneuvotteluja vauhdittavat lakot ensi viikolla.

Ensin lakko kohdistuisi S-ryhmän kuljetus- ja varastotoiminnoista vastaavaan Inex Partnersiin. Se vaikuttaa S-ryhmän ketjuihin, kuten Prismoihin, Alepoihin ja S-Marketteihin. Sen jälkeen Pamin jäsenet lakkoilevat Prismoissa 20. helmikuuta ja 21. helmikuuta.

Viikolla 9 lakot siirtyvät S-ryhmästä Keskon logistiikkaan ja Citymarketteihin. S-ryhmä ja Kesko pyrkivät pitämään Prismat ja Citymarketit auki lakosta huolimatta auki.

– Hävikkiriskit kasvavat ja vaikutukset näkyvät myös tavarantoimittajien puolella. Tämä on iso asia, mutta pystymme turvaamaan keskeisten elintarvikkeiden jakelun, sanoo SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine.

Liha, maito ja hedelmät eivät ole loppumassa

Valtaosa Prismoista pysyy auki niihin kohdistuvasta lakosta huolimatta.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan tavaravirrasta noin 50 prosenttia tulee keskusvarastosta suoraan kauppoihin.

– Yksittäiset tuotteet saattavat loppua, mutta keskeisten tuotteiden, kuten leivän, maidon, tuoreen lihan, hedelmien ja kasvisten ja kalojen saatavuus on turvattu. Lisäksi on paljon paikallisia leipomoita, ja usein ne hoitavat oman jakelunsa. Oluttakin riittää, sanoo Laine.

Laineen mukaansa vaikeimmassa asemassa ovat pienet kotimaiset toimijat, joilla ei ole omaa logistiikkaa.

Kaupat voivat kerätä jonkin verran säilyviä tuotteita hyllyihin, mutta varastoja niillä ei juurikaan ole.

S-ryhmä on jo varautunut ensi viikkoon, mutta Laine ei halua tarkemmin kertoa miten. Hän ei myöskään arvioi, mitkä tuotteet loppuvat.

– Se olisi arvaus, ja voi mennä vikaan.

Pienen menekin erikoistuotteet voivat loppua

Työsuhdejohtaja Petteri Huovinen uskoo Keskon selviävän lakosta hyvin.

– Tarkkaa toimitusmäärää on hyvin vaikea arvioida, mutta uskon, että lakon aikanakin jopa 50 prosenttia tuotteiden normaalimäärästä siirtyy varastoista kauppoihin. Silloin keskitymme tuoretuotteisiin, jotka vaativat nopeampaa kuljetusta.

Pienemmän menekin erikoistuotteet, kuten harvinaiset oliiviöljyt tai marmeladit, voivat loppua joistakin kaupoista.

Huovisen mukaan kauppiaat toisaalta tuntevat asiakkaansa hyvin, ja osaavat tilata etukäteen sellaisia tuotteita, joiden he uskovat loppuvan kesken.

– Varastotiloja on kaupoissa hyvin vähän, mutta uskomme, että tässä vaiheessa ilmoitettu logistiikan lakko ei aiheuta asiakkaille merkittäviä haittoja.

Vielä lakonuhka ei näy kauppiaiden tekemissä tilauksissa.

Espoon Ison Omenan Citymarketin kauppias ei Toni Pokela ei vielä ole varautunut lakkoon.

– Olemme siinä uskossa, että ratkaisu löytyy, eikä tällöin lakko kosketa meitä. Jos lakko tulee, teemme kaikkemme, että häiriöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi.

Pokelan mukaan kaupoista löytyy esimerkiksi banaaneja ja tomaatteja. Sen sijaan erikoisemmista hedelmistä voi tulla pulaa.

– Lakon aikana mietimme sitten päiväkohtaisesti mitä tilataan mistäkin, ja miten saamme korvaavia tuotteita. Volyymistä valtaosa tulee Keskolta, mutta paljon on suoraan toimitettavia tuotteita.

Yksikään haastatelluista ei usko kansalaisten ryhtyvän hamstraamaan tuotteita: ihmisten ostotottumukset muuttuvat hitaasti, ruokaa on tarjolla riittävästi ja varsinkin alkuvaiheessa lakot koskevat yhtä keskusliikettä kerrallaan.

Lue myös:

    Uusimmat