Naisten miesmausta paljastui perinteinen piirre – tällainen mies viehättää edelleen

3:25

Tutkimuksen mukaan naiset kiinnostuvat perinteisiä sukupuolirooleja edustavista miehistä. Naisaktivistin mukaan "suopea seksismi", kuten mikä tahansa seksismi, on valta-aseman pönkittämistä.

Iowan yliopiston pieni tutkimus viittaa siihen, että naiset viehättyvät miehistä, jotka edustavat perinteisiä sukupuolirooleja – "suopeaa seksismiä".

Suopea seksismi tarkoittaa perinteisten sukupuoliroolimallien tavoin käyttäytymistä. Treffeillä tämä voi ilmetä esimerkiksi siten, että mies tarjoaa naiselle illallisen tai juoman.

Historia ja yhteiskunta vaikuttavat miesmakuun?

Psykologit ovat jakaneet seksismin kahteen eri kategoriaan: "suopeaan seksismiin" ja "vihamieliseen seksismiin". Suopea seksismi asettaa tavallaan paineita miehelle itselleen. Hänen pitäisi toimia perheen lujana elättäjänä, naisen taas pehmeänä hoivaajana.

Vihamielinen seksismi puolestaan näkee naiset halventaen – esimerkiksi väittäen, että he eivät ole yhtä älykkäitä kuin miehet.

Lähde: Medical Daily

Personality and Social Psychology Bulletin -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat pyysivät reilua 200 naisopiskelijaa arvioimaan erilaisia miesprofiileja. Miehet edustivat joko suopeaa seksismiä tai eivät.

Tutkijat huomasivat, että naiset suosivat suopean seksismin miehiä, jotka olivat valmiita suojelemaan, elättämään ja sitoutumaan naiseen.

Tutkijat selittävät ilmiötä viittaamalla evolutiiviseen ja sosiokulttuuriseen taustaamme, jonka vuoksi naiset haluavat valita miehen, joka on valmis panostamaan kumppaniinsa.

Karkeasti ottaen tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nainen pitäytyy huolenpitäjän roolissa siinä missä odottaa miehen toimivan perheen elättäjänä.

Naisaktivisti tyrmää seksismin kuin seksismin

Vaikka valinta on naisen oma, herättää se huolestuttavia ajatuksia naisten oikeuksista. Brittilehti Independentin haastattelema naisaktivisti Harriet Minter on sitä mieltä, että seksismissä ei ole mitään suopeaa.

– Seksismi, kuten mikä tahansa ismi, perustuu vallalle ja hallitsevan puolen aseman vahvistamiselle. ”Suopea seksismi” on ristiriitainen sanonta.

Minterin mukaan ihmisten ei tulisi käyttäytyä oletettujen sukupuoliroolien mukaan, vaan siten, miten ihmisen kuuluu käyttäytyä.

– Seksismiä ei ole se, että mies tarjoaa naiselle illallisen. Seksismiä on se, että mies tarjoaa illallisen ja odottaa naisen olevan siitä jotain velkaa, Minter toteaa.

Tällaisesta harva nainen viehättyy.

Entä jos roolit vaihtuisivat?

Minterin mukaan olisi myös mielenkiintoista tietää, miten asiat muuttuisivat, jos asetelma kääntyisi toisin päin. Siis että nainen esimerkiksi tarjoaisi treffeillä tai toimisi perheen pääelättäjänä.

***

1:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja