Voiko nainen elättää perhettään? Tätä mieltä suomalaiset ovat

Sopiiko nykynaiselle se, ettei mies halua mennä töihin? Helmi tiedusteli lukijoiltaan, voisivatko nämä elättää kumppaninsa! Lue, mitä mieltä naiset olivat.

Tasa-arvo on edennyt jo siihen pisteeseen, etteivät naiset enää kaipaa miestä elättäjäkseen. Entä, jos asetelma kääntyisikin päinvastoin – haluaako nainen olla perheen elättäjä? Helmi kysyi asiaa lukijoiltaan. Vastanneista yli 55 prosenttia toivoi, että parisuhteen kumpikin osapuoli kävisi töissä. Miestään voisi elättää ilman ongelmia 26 prosenttia vastanneista. Vain 18 prosenttia lukijoista ei voinut edes kuvitella elättävänsä kumppaniaan.

Mies, nyt töihin – vai? Lue lukijoiden perusteluja!

Terve mies tekee töitä

– Mies on ollut työttömänä peruspäivärahalla jo neljä vuotta. Teen etätöitä kotona ja pinna kiristyy sitä makaamista katsellessa. Homma toimisi, jos hän puolestaan tekisi kotitöitä, mutta kun on kotona oppinut, että äiti passaa, niin ei...

– Jos on terve mies, niin töihin vaan. Miksi katsoisin hänen laiskotteluaan. Eri asia on, jos on tarve hoitaa lapsia ja kotia.

– Jos vaan mahdollista, niin molemmat osallistuisivat ja kantaisivat rahasäkkejä kotiin. Jos mies on vaikka opiskelija, niin korkeintaan muutaman vuoden voisin olla pikkuperheemme rahoittajana.

– Toivon, että molemmat kävisivät töissä. Tietysti on aikoja, jolloin pakostikin toista joutuu elättämään, kuten työttömyys, sairastuminen tai opiskelu. Olennaista on, ettei toisen elättäminen tarkoita loisimista.

Raha ei ole ihmisarvo

– Elämäntilanteet voivat vaihdella. Lasten ollessa pieniä olin kotiäiti, mieheni elätti minua. Mieheni sairastaessa pitkään ja pienellä eläkkeellä ollessa elätän häntä.

– Tietenkin, mutta en mitään sohvaperunaa, vaan jos "elättämisellä" olisi tarkoitus, esimerkiksi jos mies käyttäisi aikansa lasten harrastustoimintaan osallistumiseen, koulunkäynnin tukemiseen ja juoksevien asioiden hoitamiseen. Meillä on vain poikia, joten se olisi toisaalta luontevampaakin, äitiä ei enää halutakaan hyysäämään. Itse asiassa tavoitteemme onkin tämä, että urakehitys mahdollistaisi tällaisen järjestelyn.

– Ei kyse ole toisen elättämisestä, jos kummatkin rakastavat toisiaan ja eletään tasavertaisina kumppaneina. Vaikka jollain hetkellä toinen ei tienaisi yhtä hyvin kuin toinen, ei se tarkoita, etteikö toinen kantaisi vastuuta. Raha ei ole ihmisarvo.

– Jokaisella on oikeus elää, miten haluaa. Mieheni on taiteilija, enkä koskaan voisi kuvitella pakottavani häntä töihin, mikäli hän ei sitä halua. Itse olen käsityöläinen ja nautin tekemisestä. Rahalla on meille yhtäläinen merkityksettömyys, kunhan laskut on maksettu ja rahaa riittää ruokaan ja muihin välttämättömyyksiin. Aina tietenkin parempi, jos perheessä on kaksi tulonlähdettä, mutta jos yhdenkin tuloilla pärjää, niin mikäs siinä. Ja onko muka kauhea ajatus naiselle olla töissä ja tulla päivän jälkeen kotiin, jossa on kotityöt pääosin tehty ja ruoka valmiiksi pöydässä? Samalla tavalla ne miehet on meitä naisia ja meidän lapsia elättäneet aikoinaan. Ei se naisen "elätettävänä" oleminen mieheltä kiveksiä vie enää nykyään, jos omaa terveen itsetunnon.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat