Mainos

Nainen törmäsi autolla metsästyskoiraan ja jätti sen kitumaan – "Hänellä oli kiire häihin ja lapsia kyydissä"

Pekka Kustula oli viime lauantaina matkalla Kuopiosta Sodankylään, kun hänen edellään ajanut autoilija törmäsi tila-autolla metsästyskoiraan Pudasjärventiellä noin 40 kilometriä ennen Ranuaa.

Itse törmäys ei ollut Kustulan mukaan mitenkään vältettävissä, mutta se mitä tapahtui törmäyksen jälkeen, oli erikoista. Koiraan osunut autoilija jatkoi vain matkaa pysähtymättä tarkistamaan eläimen vointia.

Kustula näki autostaan, että metsästyskoira lensi törmäyksen voimasta ainakin kymmenen metrin matkan ojan pohjalle.

– Koira juoksi todella lujaa tielle, eikä autoilijalla ollut siinä tilanteessa mitään mahdollisuutta väistää sitä. Osuman jälkeen vilkutin autolle pitkiä valoja, ja hän väläyttikin jarruvaloja, mutta jatkoi kuitenkin matkaansa, Kustula kertoo.

Verinen koira lyyhistyi auton ovelle

Kustula pysäytti oman autonsa, jonka jälkeen koira laahusti kuin ihmeen kaupalla hänen luokseen. Harmaa norjanhirvikoira lyyhistyi kuitenkin Kustulan auton ovelle.

– Koira tuli selvästi pyytämään apua, ja oli aivan ihmeellistä, että se ylipäätään pystyi kävelemään. Jo ilmalennosta näki, että koiralle kävi pahasti. Sen sieraimista tuli verta ja todennäköisesti se sai iskusta pahat sisäiset vammat.

Koiran omistaja tuli autolla paikalle alle minuutin kuluttua törmäyksestä.

– Koira oli lähtenyt juoksemaan metsästystilanteesta kun se oli riistaeläimen perässä. Omistaja seurasi sitä autolla tarkoituksenaan ehtiä koiran edelle. Jos hän olisi ehtinyt paikalle puolta minuuttia aiemmin, koira olisi tavoitettu, Kustula sanoo.

Nainen selitti pakoa kiireellä

Kustula ei ehtinyt nähdä paenneen auton rekisterinumeroa, mutta hän ehdotti koiran omistajalle, että voisi yrittää ajaa auton kiinni. Hän otti omistajan puhelinnumeron ja hyppäsi autoonsa. Kustula tavoitti kuljettajan vajaan 30 kilometrin päästä.

– Nainen kysyi heti miten koiran kävi. Kerroin, että huonosti. Nainen selitti, että hänellä oli kiire häihin ja lapsiakin kyydissä.

– Saattoi olla, että nainen säikähti tilannetta, mutta eihän eläintä silti tuolla tavalla saisi jättää kitumaan, vaan pitäisi pysähtyä tarkistamaan tilanne, Kustula sanoo.

Kustulan mukaan nainen todennäköisesti huomasi hänen pysähtyvän koiran luo, minkä vuoksi tämä itse vain jatkoi matkaa.

– Hän ilmeisesti ajatteli, että koska minä pysähdyin, hänen ei tarvitse. Lain mukaan kuljettajan täytyy kuitenkin pysähtyä.

Eläinsuojelulain mukaan loukkaantuneesta eläimestä on huolehdittava, eikä sitä saa jättää oman onnensa nojaan. Autoilijan olisi siis lain mukaan pitänyt pysähtyä.

Omistaja suri koiransa kuolemaa

Kustula soitti naisen tavoitettuaan koiran omistajalle, joka kertoi, että koira oli kuollut tielle.

Koiran omistaja ja nainen jäivät puhelimeen selvittämään asiaa.

– He olivat molemmat tunnekuohussa. Omistaja oli tietenkin todella harmissaan ja surullinen koiransa kuolemasta.

Kustulan mukaan koira oli vasta hieman yli vuoden ikäinen.

– Koiran kuolema oli omistajalle iso menetys. Koira oli koulutettu metsästykseen, ja uuden koiran kasvattaminen ja opettaminen siihen työhön vie taas melkein pari vuotta, Kustula tietää.

Tapahtunut on herättänyt keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Naiskuljettajan toimintaa on Kustulan mukaan kritisoitu voimakkaasti.

– Korostan, että nainen teki moitittavasti, kun hän ei pysähtynyt paikalle selvittämään asiaa. Varsinaista törmäystä hän ei kuitenkaan mitenkään olisi pystynyt estämään.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja