Nainen – Tarkista tästä, tarvitsisitko paikallishormonihoitoa

Kuivia limakalvoja voi hoitaa paikallishormonihoidolla. Sitä eivät tarvitse ainoastaan vaihdevuosi-ikäiset naiset vaan tietyistä sairauksista kärsivät, matalahormonisten ehkäisyvalmisteiden käyttäjät sekä tuoreet äidit.

– Tietyt sairaudet sekä niiden lääkitykset saattavat kuivattaa limakalvoja. Esimerkiksi reumasairauksiin kuuluvassa Sjögrenin syndroomassa kuivuvat tyypillisesti niin silmät, suu kuin genitaalialuekin. Atoopikot ja kuivaihoiset voivat niin ikään tarvita paikallishoitoa, gynekologi Pirkko Brusila kertoo.

Brusila tuo esille myös nuorten naisten villityksen käyttää ehkäisyvalmisteita, jotka ovat hormonipitoisuuksiltaan mahdollisimman matalia.

– Tällaisten valmisteiden pitoisuudet menevät jo niin epäfysiologisen alas, että käyttäjän limakalvot kuivuvat. Nainen ei enää kostu seksissä, ja syntyy ikävä kierre, joka altistaa yhdyntäkivuille ja muille hankalille kroonisille ongelmille.

Vasta synnyttäneille

Riskiryhmässä ovat myös vasta synnyttäneet äidit.

– Vielä raskauden aikana naisen limakalvot ovat erittäin hyvässä kunnossa. Synnytyksen yhteydessä estrogeenitaso kuitenkin romahtaa, jolloin limakalvoista tulee ohuet ja kipeät.

Brusila kehottaa äitejä aloittamaan jälkivuodon loputtua paikallishormonihoidon, jotta solukerrokset rakentuvat takaisin.

– Haavat ja ompeleetkin paranevat täten nopeammin ja paremmin. Hoitoa voi jatkaa, kunnes kuukautiset käynnistyvät.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja