Tämä vaiva tulee jokaiselle vaihdevuosi-ikäiselle naiselle – Seksistä jopa mahdotonta

Jokaisella vaihdevuosi-ikäisellä naisella kuivuvat myös limakalvot. Yhdynnöistä tulee sen myötä kivuliaita tai jopa mahdottomia.

Suomalaisen naisen vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana. Ne voivat kuitenkin tulla jo alle nelikymppiselle tai vasta kuusikymppiselle.

– Tavallisimpia vaihdevuosien oireita ovat hikoilu, unihäiriöt, sydämen tykytykset, lihas- ja nivelsäryt, väsymys ja mielialan muutokset. Toisista tulee hyvin ärtyneitä, toisista itkuherkkiä, gynekologi Pirkko Brusila sanoo.

Yksi tärkeimmistä vaihdevuosien oireista ilmestyy kuitenkin kaikille.

– Se on limakalvojen kuivuminen.

Seksi sattuu

Limakalvojen kuivumisen huomaa usein seksin yhteydessä.

– Limakalvot ovat kipeät ja arat eikä nainen kostu. Yhdyntä sattuu tai ei onnistu. Kipua saattaa liukasteiden käytöstä huolimatta tuntua jälkeenpäin. Limakalvo on niin hauras, että se ei siedä yhdynnän kaltaista mekaanista liikettä, Brusila sanoo.

Ilman seksikumppania elävä voi pärjätä ongelman kanssa pidempään.

– Jos yhdyntöjen tuottama kipu ei kerro ongelmasta, nainen saattaa vain ihmetellä kummallista kutinaa ja kirvelyä sekä alavatsan epämääräisiä tuntemuksia.

Vaiva huomataan yleensä viimeistään, kun virtsatietulehduksia alkaa tulla yhä herkemmin.

– Jos tulehdukset nousevat munuaisiin, se on jo todella vaarallista, Brusila sanoo.

Tuhoisaa parisuhteelle

Brusilan mukaan on hyvin tavallista, että naiset lopettavat seksin harrastamisen kokonaan limakalvojen kuivuuden takia.

– Yhdynnästä tulee yksinkertaisesti mahdoton. Kipu saa seksin tuntumaan vastenmieliseltä. Lopulta sitä kohtaan muotoutuu inho.

Parisuhteelle tämä voi olla tuhoisaa.

– Jos vaivasta ei osata keskustella eikä sitä hoideta, turhat ristiriidat pilaavat koko suhteen. Miehille seksi on usein tärkeämpää kuin naisille.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat