Asiantuntija kertoo: Näin hormonikorvaushoito parantaa elämänlaatua!

Monet naiset kärsivät vaikeista vaihdevuosioireista – turhaan. Gynekologi Maija Kajan kertoo avun löytyvän hormonikorvaushoidosta.

Kuumia aaltoja, hikoilua, ärtymystä? Mikäli vaihdevuosioireet oireet ovat selvät, voi hormonihoidon aloittaa ilman verikokeita, gynekologi Maija Kajan Tampereen Gynekologikeskuksesta kertoo. Hän lohduttaa, että hormonihoito räätälöidään yksilöllisesti niin, että estrogeenin vähyyden oireet saadaan hyvin kuriin.

– Tuhansilla naisilla on hormonihoidosta huolimatta vaikeitakin vaihdevuosioireita.Yleensä syynä on liian pieni estrogeeniannos. Tämän arvioinnissa auttaa laboratoriokoe, Kajan selittää.

Kajan huomauttaa, etteivät säännölliset laboratoriokokeet ole välttämättömiä hormonikorvaushoidossa.

– Gynekologin vastaanotolla on hyvä käydä kerran vuodessa. Jos oireita tai ongelmia ei ole, hoitoa jatketaan samalla annoksella. Annosta voidaan joutua muuttamaan ajan mittaan. Nainen voi myös testata estrogeeniannosta vähentämällä tai lopettamalla, tuleeko oireita edelleen esimerkiksi kolmen, viiden tai kymmenen vuoden hoidon jälkeen.

– Käyttää nainen hormonihoitoa tai ei, on tärkeää käydä säännöllisesti mammografia- ja irtosolunäyteseulonnoissa, Kajan muistuttaa.

Hoidon hyödyt ja haitat

Kajan kertoo, että hormonikorvaushoito voi varsinkin hoidon alussa aiheuttaa rintojen aristusta ja turvotusta. Nämä oireet helpottavat hänen mukaansa useimmiten melko nopeasti.

–Estrogeenin käyttö lisää kohtusyövän riskiä. Siksi naiset, joilla on kohtu, tarvitsevat kohtusyöpäriskiä vähentämään keltarauhashormonia. Yli kolmen vuoden keltarauhashormonin käyttö lisää jonkin verran rintasyövän riskiä, Kajan varoittaa.

– Suun kautta otettavat hormonihoitovalmisteet lisäävät syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riskiä. Näitä riskejä ei ihon kautta annosteltu lisää lainkaan. Hormonihoitoon liittyvä lisääntynyt aivoinfarktin riski näyttää myös liittyvän annosteluun suun kautta ja mahdollisesti nimenomaan hevosen virtsasta valmistettuun estrogeeniin.

– Tärkein hyöty hormonihoidosta on oireiden helpottaminen ja elämänlaadun parantuminen. Alle 10 vuoden kuluessa oireiden alusta aloitettu hoito vähentää sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen, luun haurastumisen, dementian ja paksusuolisyövän riskiä.

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja