Riitta Väisänen vaihdevuosista: Naiseus koetuksella

Rankkojen fyysisten oireiden ohella vaihdevuodet nakertavat naisen itsetuntoa.

Juontaja Riitta Väisänen on samaa mieltä Studio55:n jäsenkyselyyn vastanneiden kanssa siitä, että paras lääke vaihdevuosiin on huumori.

– Parasta korvien väliin saatavaa hoitoa, hän naurahtaa.

Riitan, hänen Lea-sisarensa ja toimittaja Ulla Järven kirjoittama, vaihdevuosista kaunistelematta kertova Hilmapäivät-kirja on saanut paljon kiitosta. Mutta myös kuittailijoita on riittänyt.

– Olen saanut kuulla miehiltä kommentteja, että "Kuivuusongelma vai?". Täällä sataa, ja niin edelleen. Miehet eivät suostu tunnustamaan, että samalla tavalla heillä on andropaussi. Helppo kuittailla, kun ei tarvitse kärsiä samoista oireista kuin naisten.

– Eikä näistä asioista voi kovin monen miehen kanssa jutella asiallisesti.

Mies "yks hailee"

Vaihdevuosien oireista kärsii peräti 80 prosenttia naisista. Riitta kertoo kirjassa omakohtaisista kokemuksistaan kaunistelematta.

– Ahistaa, kiristää, hiottaa, kuivattaa, pullistaa, pissattaa ja ketuttaa. Pahimpia ovat kuumat aallot ja niiden jälkeen vilu, Riitta listaa.

– Fyysiset oireet vaikuttavat myös seksuaalisuuteen. Naiseus on kovilla kun välillä tuntuu, että ei ole nainen ollenkaan. Tulee tunne, että läheisyys miehen kanssa on yks hailee ja että ehkä sitten joskus, Riitta sanelee reippaaseen tapaansa.

Riitta on kärsinyt oireista kolme vuotta. Oireiden alkaessa hän etsi itse tietoa. Itse hän myös joutui kyselemään hoitoa.

– Lääkärit välttelevät aihetta. Naiselle asia on sen verran herkkä juttu, että mieluummin yrittää etsiä itsestään jotain muuta vikaa.

Hoitoa kannattaa hakea

Riittaa on auttanut reseptilääkitys.

– Jokainen nainen on yksilö, ei ole olemassa vain yhtä hoitoa. Joku voi saada apua elämäntavan muutoksilla, joku toinen luontaistuotteilla. Pääasia on, että oikea hoitomuoto löydetään.

Vaihdevuodet on myös henkisen kasvun aikaa, niin yhdentekevältä kuin se kuumien aaltojen kourissa tuntuukin.

– Naisen osa on hormonien raju vaihtelu ja niiden vaikutus elämään. Tytöllä on hormonimyrsky ennen naiseksi tuloa ja aikuisella hedelmällisyyden päättyessä. Se on hyväksyttävä niin kuin kropan muutoksetkin. Surkuttelu tai itsesääli ei auta.

– Valitettavasti vaihdevuosi-ikäisen naisen osa on sisäinen kuivuus ja ulkoinen märkyys, hän käkättää.

Studio55/Marja Nyman

Lue myös:

    Uusimmat