Näin vaalipäällikkö Pekka Kataja toipuu rajusta vasarahyökkäyksestä – pitää Juha Sipilän tönimistä huolestuttavana suuntauksena: "Karmeampi kuin murhayritykseni"

5:06
MTV Uutiset Live kysyi perussuomalaisten Pekka Katajalta, kuinka hän on toipunut vasaraiskusta, ja miten hän suhtautuu nyt poliitikkoihin kohdistuviin uhkauksiin.

Epäillyn murhan yrityksen kohteeksi joutunut Keski-Suomen perussuomalaisten vaalipäällikkö ei ole yllättynyt siitä, että useampi kuin joka kolmas kansanedustaja on joutunut uhkailun kohteeksi. Jopa poliitikkojen lapsia on uhattu tappaa. 

MTV Uutisten tilaamaan kyselyyn vastasi 105 kansanedustajaa. Heistä 37 prosenttia kertoo kokeneensa uhkailua tämän vaalikauden aikana.

Erityisen paljon uhkauksia on tullut poliitikoille sosiaalisen median kautta. Rajuimpia kokemuksia ovat olleet omiin lapsiin kohdistuneet tappouhkaukset.

Pekka Katajan mielestä uhkailujen vastaanottaminen kuuluu politiikassa oleville oikeastaan automaattisesti. Hän on toiminut vuodesta 1984 politiikassa valtuusto- ja maakuntatasolla. 

– Uhkailuja on tullut jo ennen nettimaailmaa ihan samalla lailla kuin kehuja eri välineiden kautta. Ei uhkailu mikään uusi ilmiö sinänsä ole, mutta uusi ilmiö on, että ruvetaan käyttämään väkivaltaa. 

Sipilään käsiksi käyminen järkytti

Viime aikoina otsikoissa on ollut entiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk.) Helsingissä kohdistunut sivullisen päälle käyminen.

Pekka Katajan mielestä tapaus on huolestuttava poliittisen kulttuurin kannalta, sillä yleensä poliitikot ovat saaneet kulkea Suomessa rauhassa.

– Suomessa ei ole semmoista uhkaa ollut ja nyt tosiaan entiseen pääministeriin on kohdistunut tällainen isku. Minä puhun iskusta. Onhan tämä karmea juttu. Se on itse asiassa paljon karmeampi juttu kuin minun murhayritykseni, kun mä olen kuitenkin pieni tekijä politiikassa.

Aivoverenvuoto ja kallonmurtuma

Vaalipäällikkö Pekka Kataja joutui rajun pahoinpitelyn kohteeksi heinäkuussa kotonaan Jämsässä.

Tapausta on tutkittu murhan yrityksenä, ja vangittuna on kaksi henkilöä. Toinen epäillyistä on kaupunginvaltuutettuna toiminut Teemu Torssonen (jyhy). Torssosen yhden miehen Jyväskyläläisten hyväksi -valtuustoryhmää luonnehditaan kansallismieliseksi ja isänmaalliseksi. Torssonen on aiemmin kuulunut perussuomalaisiin.

Syytteiden nostamisen määräpäivä on helmikuussa.

Katajaa lyötiin todennäköisesti vasaralla päähän ja potkittiin. Hän sai hyökkäyksestä muun muassa aivoverenvuodon ja kallonmurtuman. 

– Sairaalassa neurologit sanoivat, että normaalisti tähän olisi pitänyt kuolla tai jäädä pysyviä aivovaurioita. Olen harvinainen henkilö, sillä minulla on lääkärinlausunto siitä, että päässä ei ole mitään vikaa. Se ei tarkoita sitä, että mielipiteissä voi olla vikaa, hän vitsailee.

Esimerkiksi Katajan motoriikkaan ei jäänyt vaurioita pahoinpitelystä. Suurempia pelkotiloja ei ole ainakaan vielä ilmennyt. Luottamustehtäviään hän on tehnyt kuten ennenkin.

– Mä olen sellainen ihmelapsi. Kukapa ei olisi onnellinen.

Väkivaltakokemuksestaan ja siihen liittyvistä rikosepäilyjen taustoista huolimatta Pekka Kataja ei pidä äärioikeistoa suurimpana uhkana poliitikoille ja suomalaiselle poliittiselle kulttuurille.

– Pahimmat uhkatekijät tulevat vihervasemmiston puolelta. Elokapinaliikkeet ja Greenpeacen terrori-isku, mä sanon sitä terrori-iskuksi siinä vaiheessa, kun ne valtasivat eduskuntatalon pylväät.

Katso Pekka Katajan haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja