Pitääkö poliitikon pelätä? Suomessakin politiikka on mennyt henkilökohtaisuuksiin: "Monet joutuvat miettimään, uskaltaako lähteä ehdolle"

Pöllöraati: Pitääkö poliitikon pelätä turvallisuutensa puolesta? 11:35
Pöllöraati: Pitääkö poliitikon pelätä turvallisuutensa puolesta?

MTV Uutiset teetti kyselyn kansanedustajille siitä, joutuvatko he työssään uhkailun kohteeksi. Hieman yli kolmannes vastanneista kansanedustajista, eli 38 prosenttia oli kokenut uhkailua tällä vaalikaudella.

Uutisaamun Pöllöraadissa poliitikoiden turvallisuudesta keskustelivat MTV Uutisten politiikan toimittaja Alen Neihum, Yle Puheen politiikan toimittaja Linda Pelkonen ja Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.

MTV Uutiset sai tänään haltuunsa videon, jossa näkyy Juha Sipilää vastaan kohdistunut hyökkäys. Poliisi tutkii Sipilään kohdistunutta tekoa pahoinpitelynä.

– Se oli äärimmäisen typerää ja tuomittavaa. Onneksi kaikki ovat sen tuominneet. Minäkin olen kirjoittanut Sipilästä monta ilkeämielistä ja typerää juttua, joista puolet olisi voinut jättää tekemättä. Se, että ollaan eri mieltä poliittisista asioista, ei oikeuta ketään käymään kenenkään kimppuun, Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen avasi keskustelun.

Kaikki Pöllöraatiin osallistuneet olivat teon tuomittavuudesta samoilla linjoilla.

Katri Kulmunin erokohun yhteydessä Sipilä sanoi, että on kyllästynyt tehtäviin "kansakunnan kusitolppana". Hän sai palautetta, että näin ei saa puhua. Sillä palautteella ehkä oli paikkansa. Tätäkin se voi kuitenkin tarkoittaa. Juha Sipilä on todennäköisesti Suomen vihatuimpia ihmisiä. Tämä oli äärimmäisen surullinen tapaus, MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum pohti.

"Sanat muuttuvat helposti teoiksi"

Yle Puheen Pelkonen muistutti, että politiikassa "sanat muuttuvat helposti teoiksi".

– Voiko Donald Trump pestä kätensä? Hän on yllyttänyt ihmisiä menemään kapinaan. Mitä sen jälkeen tapahtuu – voiko sen jälkeen olla täysin viaton?, hän kysyi.

Trumpia odottaa virkasyyte kapinaan yllyttämisestä tammikuun kuudennen päivän tapahtumien seurauksena. Trumpin kannattajista koostunut väkijoukko tunkeutui kongressirakennukseen Washingtonissa verisin seurauksin.

Pöllöraati katsoo Suomenkin poliittisen kulttuurin muuttuneen.

– Kommentointi on mennyt henkilökohtaisuuksiin. Kaupan kassalla saatetaan haukkua ehdokkaan vaimoa ja lapselle huomauttaa, että faijasi on ääliö. Se on ihan yhtä typerää kuin poliitikon päälle käyminen, Parkkonen arvelee.

Pelkonen kertoo tehneensä soittokierroksen puolueisiin.

– Useilla, lähes kaikilla puolueilla on hankaluuksia kuntavaalien ehdokashankinnassa, koska monet joutuvat miettimään, uskaltaako lähteä ehdolle. Pienissä kunnissa kaikki tuntevat toisensa ja missä asutaan. Se voi olla turvallisuuskysymys. Pelätään viharyöppyä, joka voi tulla sosiaalisessa mediassa tai kadulla vastaan, Pelkonen toteaa.

MTV Uutisten Neihum miettii samaa.

– Oliko se Petteri Orpo vai kuka joka tiivisti, että ollaan aika heikossa tilanteessa, kun potentiaalisten ehdokkaiden ei pidä miettiä, että ehtiikö olla ehdokas, vaan uskaltaako olla ehdokas? 

– Kuntavaalit ovat koronan takia entistä enemmän sosiaalisen median vaalit. Toivon todella malttia jokaiselta puoleelta ja ehdokkaalta, että kampanjoinnissa ei tulisi ylilyöntejä, Neihum jatkaa.

Parkkonen uskoo Sipilää vastaan tehdyllä hyökkäyksellä olevan vaikutusta myös nykypoliitikkojen käytökseen.

– Uskon, että Sipilän tapaus saa miettimään, kannattaako "kansan keskellä" julkisesti kävellä. Kuinka paljon kansanedustajat jatkossa käyttävät mieluummin taksia kuin julkisia, Parkkonen kysyy.

Kansanedustajien taksien käyttö on suosittu uutisaihe, joka myös sosiaalisessa mediassa tapaa herättää värikästä keskustelua.

Lue myös:

    Uusimmat