Tapon yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja sai päähänsä 21 iskujälkeä ja 150 tikkiä – epäilee tekijäksi äärioikeistoa: "Harmi on henkilöitynyt minuun"

6:24
Katso myös video: MTV Uutiset Live haastatteli tutkinnanjohtajaa perussuomalaisten vaalipäällikön pahoinpitelytapauksessa.

Perjantaina vakavasti pahoinpidelty perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja on toipumassa vammoistaan. Samalla hän haluaa oikoa vääriä huhuja tekijöistä. Kataja kertoo uskovansa, että tekijät olivat äärioikeistolaisia. 

Pekka Katajan pahoinpitelyä tutkitaan tapon yrityksenä. Kataja on nyt toipumassa vammoistaan, eikä pysyviä vammoja näyttäisi tulleen. 

Katajan selviytymistä pidetään ihmeenä

Katajalle tehtiin maanantaiaamuna pään magneettikuvaus, jossa ei löytynyt mitään hälyttävää.

Kuvat tutkinut neurologi kertoi Katajalle, että aivoverenvuodosta ja kallonmurtumasta huolimatta, hänellä ei ole koko aikana todettu minkäänlaisia neurologisia oireita, ei ajattelussa, puheessa, muistissa eikä motoriikassa.

Katajan selviytymistä pidetään ihmeenä, sillä lääkäreiden mukaan normaalisti tällaisiin iskuihin kuolee tai niistä jää ainakin pysyviä aivovammoja. 

– Kyllä minä tietynlainen onnenmyyrä olen. Neurologi sanoi, että päävammojen puolesta hän voisi sanoa, että voit huomenna mennä töihin. Mutta muiden vammojen takia joudun olemaan vielä kuukauden sairaslomalla, Kataja sanoo puhelinhaastattelussa.  

Katajalla murtui kolme kylkiluuta. Eilen hänelle tehtiin leikkaus vasemman käden peukaloon, jotta se luutuisi kunnolla. Päässä hänellä on 150 tikkiä ja 21 iskujälkeä, joista yksi johti kallonmurtumaan. 

Vasta puolitoista vuorokautta teon jälkeen Kataja ymmärsi, että hänet yritettiin tappaa. 

– Kun kaikki lääkäreitä ja hoitajia myöten sanoivat, että olen aikamoinen onnenmyyrä, niin olen sen jälkeen yrittänyt ajatella positiivisen kautta. Ajattelen olevani onnekas, enkä enää sitä kautta, että ne yrittivät tappaa minut, Kataja kertoo. 

Iskulla poliittinen motiivi

Kataja uskoo iskun suuntautuneen juuri häntä vastaan ja motiivin olleen poliittinen. Kataja pitää tekoa poliittisena myös sen suunnitelmallisuuden takia. Hänen rahojaan ei myöskään viety, vaikka hänellä oli runsaasti käteistä lompakossaan. Poliisi löysi lompakon ja rahat myöhemmin lattialta. 

Hän kertoo tulleensa poliitikkona profiloituneeksi kahdesta asiasta.

Toiseksi hän mainitsee maahanmuuttokriittisyytensä, josta hän on puhunut ja kirjoittanut paljon. Sen lisäksi hän on toiminut äänekkäästi äärioikeistolaisia vastaan. 

Hänen mukaansa äärioikeistolaiset aineistot ovat päässeet vuosien varrella soluttautumaan puolueeseen, mitä vastaan Kataja kertoo taistelleensa.

Katajan mukaan asia on profiloitunut häneen, koska hän on toiminut äänitorvena, vaikka puolue onkin häntä tukenut. 

– Näiden toimien johdosta äärioikeistolaisten harmi tai sadatus on kohdistunut ja henkilöitynyt minuun. Minua on pidetty asiassa pääpiruna. Ja se on karmeaa tekstiä, mitä viime vuosina minusta on kirjoitettu tietyissä sosiaalisen median julkaisuissa ja nettimaailmassa.

Katajan mielestä iskun takana äärioikeisto

Vaikka suoranaisia fyysisiä väkivaltauhkauksia Kataja ei muista saaneensa ennen hyökkäystä, kielenkäyttö ja kirjoitukset hänestä ovat olleet todella törkeitä. 

–Ja koska minun henkilökohtaisessa elämässäni ei ole mitään, mikä voisi selittää tapon yrityksen, niin silloin siinä täytyy olla poliittinen motiivi. Ja minun mielestäni se poliittinen motiivi tässä tapauksessa löytyy sieltä keskisuomalaisesta äärioikeistosta.

Hän kuitenkin korostaa, että toistaiseksi päätelmä on vain hänen omansa. Poliisin täytyy saattaa rauhassa oma tutkintatyönsä valmiiksi ja löytää syylliset ja motiivi teolle. 

Tekijöistä syntyi väärä kuva

Tekijöistä syntyi aluksi väärä kuva ja Katajan tulkittiin syyttäneen teosta maahanmuuttajia. Syy johtui siitä, että Kataja antoi ensimmäisen lausunnon heti teon jälkeen ambulanssissa sairaalaan.

Tuolloin Kataja luonnehti tekijöitä "arabinnäköisiksi". Tällä hän omien sanojensa mukaan tarkoitti vain sitä, että tekijöillä oli tummat hiukset.

Hän ei arvannut, että pian luonnehdinta ryhtyi elämään omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa, jossa nettikeskustelu muuttui villiksi.

Sairaalassa hän ei päässyt asioita heti oikomaan, mutta nyt Kataja haluaa oikoa väärinkäsitystä. Kataja täsmentää, etteivät hyökkääjät olleet ulkomaalaisia. 

–Menin vielä sanomaan sen niin, että hänellä oli outo aksentti, niin tarkoitin omasta mielestäni vain sitä, että hän puhui eri tavalla kuin minä. Niin kuin esimerkiksi nuoret puhuu slangia. Se tietysti vääntyi ihmisten mielissä niin, että nyt ulkomaalaiset olisivat hyökänneet kimppuuni, Kataja täsmentää. 

Katajan tarkoitus ei ollut leimata ulkomaalaisia ja hän on nyt yrittänyt oikoa asiaa antamalla medioille lausuntoja.

–Se ei ole perussuomalaisten eikä kenenkään etu, että leviää väärää huhua siitä, että ulkomaalaiset olisivat hakanneet minut, Kataja sanoo. 

Hän pitää omana velvollisuutenaan oikaista asian. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja