Ben Zyskowicz pohtii sosiaalisen median roolia vihan ja salaliittoteorioiden ruokkijana: "Onko tämä nyt sattunut kohdallani?"

Ben Zyskowiczin pahoinpitely tallentui videomateriaalille 0:40
Kansanedustaja Ben Zyskowicz joutui pahoinpitelyn uhriksi 25. maaliskuuta Helsingin Itäkeskuksessa. Pahoinpitely tallentui videolle.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz kertoo MTV Uutisten haastattelussa ajatuksistaan eiliseen hyökkäykseen liittyen.  

Zyskowicz odotti eilen Vuosaaren suuntaan kulkevaa metroa, kun hänen luokseen tuli mies. Mies uhkasi tappaa hänet ja hyökkäsi kimppuun.

Zyskowicz kertoo vointinsa olleen tänään kuitenkin hyvä.

– Olen ihan täydessä iskussa. Jonkin verran on haavoja kämmenissä ja polvissa, mutta ei mitään vakavampaa. Kyllä tässä pikkuhiljaa nämä haavatkin paranevat, Zyskowicz kertoo.

Zyskowicz pohtii, että ruokkiiko sosiaalinen media salaliittoteorioita, ääriajattelua ja vihaa, joka voi purkautua jopa fyysisinä päällekäymisinä.

– Ilmeisesti on niin, että aiemmin tällaiset ihmiset uhosivat omassa lähipiirissään, eivätkä heidän ajatuksensa saaneet laajempaa kantavuutta. Mutta sosiaalisen median kautta tuntuu siltä, että mitä kummallisimmatkin ajatukset ja salaliitot löytävät kannattajia jostain. Mietin, että onko tämä nyt omalla kohdallani sattunut?

Zyskowicz muistelee vastaavanlaisia tapauksia, joita on kohdistunut aiemmin muihin poliitikkoihin, kuten Timo Soiniin, Maria Ohisaloon ja Juha Sipilään.

– Mietin, että onko niin, että tällainen verkon kautta leviävä salaliittoihin uskominen, ääriajattelu, viha poliitikkoja ja muita yhteiskunnallisia päättäjiä kohtaan on tavoittanut suuremman yleisön? Onko tämä johtanut siihen, että jotkut ääriajatuksiin höyrähtäneet ovat tulleet niin täyteen vihaa, että purkavat sitä sitten tällaisina jopa väkivallan tekoina, Zyskowicz pohtii.

"Vastaavia tilanteita äärimmäisen harvoin"

Zyskowicz  toteaa olleensa nelisenkymmentä vuotta mukana politiikassa ja valtaosan siitä ajasta tunnettu julkisuuden henkilö. Hän toteaa vastaavanlaisia tilanteita tapahtuneen äärimmäisen harvoin.

Zyskowicz toteaa, ettei hänellä ole tietoa siitä, oliko hänen kimppuunsa käyminen yksittäinen tapaus vai osa verkostoa, jossa lietsottaisiin vihaa eri tahoja kohtaan.

Zyskowicz ei ainakaan usko siihen, että nyky-yhteiskunnassa ihmisillä olisi suuremmat syyt olla tyytymättömiä tai vihaisia kuin ennen.

– Jos katsotaan muutama vuosikymmen taaksepäin, niin lähtökohtaisesti elintaso ja ihmisten mahdollisuudet ovat Suomessa paremmat kuin vaikka 1950-luvulla, jolloin itse synnyin.

Poliitikot yli puoluerajojen tuomitsivat välittömästi Zyskowicziin kohdistuneen pahoinpitelyn. Zyskowicz kertoo tuen tuntuvan erittäin hyvältä.

– Olen kiitollinen kaikesta siitä sympatiasta mitä eri poliitikkojen puolelta olen saanut. Tänäänkin kampanjoidessani kadulla ja torilla olen yksittäisiltä ihmisiltä saanut myötätuntoa yli puoluerajojen, niin tottakai olen siitä hyvin iloinen.

Lue myös:

    Uusimmat