Ben Zyskowiczin pahoinpitelijää pidettiin ensin äärioikeistolaisena ja sitten äärivasemmistolaisena – poliisin mukaan poliittista agendaa ei ollut: "Hermot meni"

Ben Zyskowiczin pahoinpitely tallentui videomateriaalille 0:40
Pahoinpitelytilanne tallentui videolle.

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) kimppuun käytiin viime viikonloppuna. Keskustelu teon motiiveista on käynyt kuumana. Poliisin arvio on, ettei hyökkääjällä ollut poliittista agendaa.

Väkivaltainen välikohtaus sai alkunsa Helsingin Itäkeskuksen metroasemalla viime lauantaina. Nelikymppinen mies lähestyi Ben Zyskowicziä metrolaiturilla ja alkoi huudella solvauksia Natosta.

Zyskowicz kertoi MTV Uutisille, että mies uhitteli haluavansa tappaa hänet ja työntää metron alle.

Zyskowiczin mukaan mies löi häntä kädellä kasvoihin. Tilanteessa ei vielä tuolloin käynyt vakavammin, vaikka tilanne olikin Zyskowiczin mukaan pelottava. Metron raiteet olivat vain parin metrin päässä.

Tilanne rauhoittui hetkeksi, kun huutelija yritti paeta paikalta. Zyskowicz ei kuitenkaan halunnut päästää miestä seurauksitta ja lähti perään.

– Minusta oli tärkeää, että jos tuolla tavoin väkivaltaa käyttäen käy ehdokkaan kampanjaa estämään tai häiritsemään, niin ei pääse tilanteesta pelkällä olankohautuksella. Siksi lähdin hänen peräänsä, vaikka se ei ollut varmastikaan viisasta, kansanedustaja kommentoi MTV Uutisille pian tapahtuneen jälkeen.

"Hän kertoi vihaavansa minua ja juutalaisia"

Kansanedustaja kulki kampanjaväkensä kanssa huutelijan perässä jonkin matkaa metroaseman ulkopuolella.

Mies jatkoi huuteluaan ja uhitteluaan. Lopulta hän hyökkäsi Zyskowiczin kimppuun uudestaan.

– Hän kertoi vihaavansa minua ja juutalaisia. Jossain vaiheessa hän sitten kääntyi ja juoksi minut kiinni, kamppasi ja työnsi maahan, Zyskowicz kuvaili tilannetta MTV:lle.

Tämän jälkeen vartijat ottivat miehen ja pian paikalle saapuivat myös poliisit.

Zyskowicz selvisi tilanteesta naarmuilla ja säikähdyksellä ja jatkoi kampanjatyötä jo seuraavana päivänä.

Laaja keskustelu, ja aiheesta

Vaalityötä tehneeseen kansanedustajaan kohdistunut väkivaltainen hyökkäys on vakava ja tuomittava teko. Sitä ovat myös Zyskowiczin uskontoon ja taustaan liittyvät solvaukset.

Suomessa poliittinen väkivalta on myös verrattain harvinaista. Poliitikot ovat yleensä voineet liikkua huoletta kansan keskuudessa.

Tapaus herättikin heti laajempaa keskustelua. Kommentteja kirposi nopeasti korkeinta valtionjohtoa myöten.

– Raukkamainen hyökkäys. Vihanpito, uhkailu saati väkivalta vaalikentillä ovat loukkaus myös kansanvaltaa vastaan, kommentoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Tämä on järkyttävää ja täysin tuomittavaa. Kaikilla pitää olla oikeus kampanjoida rauhassa, ilman uhkaa väkivallasta. Hyökkäys ehdokasta kohtaan on hyökkäys demokratiaa kohtaan, pääministeri Sanna Marin (sd.) tiivisti.

Myös muut ottivat tiukasti kantaa väkivaltaa vastaan. Zyskowicz sai tukea kautta linjan.

Sosiaalisessa mediassa keskustelu lähti kuitenkin omille raiteilleen.

HS spekuloi äärioikeistolla

Osa nettikeskustelijoista ryhtyi nopeasti spekuloimaan hyökkääjän mahdollisia motiiveja, vaikka tietoa edes miehen henkilöllisyydestä ei ollut.

Joidenkin Twitter-aktiivien keskuudessa esitettiin lähes varmana veikkauksena, että kyse voisi olla jonkinlaisesta äärioikeistolaisesta toimijasta.

Olihan mies huudellut härskin Nato- ja juutalaisvastaisia mielipiteitä.

Maanantaina Helsingin Sanomat julkaisi pääkirjoituksen, jossa pohdittiin äärioikeistolaisten voimien nousua ja niiden muodostamaa uhkaa yhteiskuntarauhalle.

Poliittisista puolueista maininnan saivat perussuomalaiset, joka on lehden mukaan "pelannut ääriainesten pussiin" sekä sinimusta liike, joka pyrkii vaaleissa eduskuntaan avoimen rasistisella ja fasistisella ohjelmalla.

– Eduskunnassa kansanedustajat ovat joutuneet pelkäämään yhtä omistaan. Sivistys on pelottavan ohut kuori tulivuoren päällä. Yhteiskunta ei voi katsoa toimettomana, kun demokratian viholliset käyttävät demokratiaa demokratian murentamiseen, kirjoitus jatkui.

Jutun yhteyteen oli valittu kuva, jossa Itäkeskuksen hyökkääjä on juuri työntämässä Ben Zyskowiczia kumoon.

Paiskasi poliiseja penkillä

Myöhemmin maanantaina Iltalehti kertoikin kenties hieman yllättäen, että kyseinen pahoinpitelystä epäilty mies tuomittiin parikymmentä vuotta sitten Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä tapahtuneista levottomuuksista.

Mies oli heittänyt esineitä ja puiston penkin kohti mellakkapoliiseja.

Tieto oli yllättävä siksi, että Kiasman nykytaiteen museon eteen kutsutun mielenosoituksen taustalla olivat Helsingin anarkistit. Paikalla oli myös vasemmistolaisia tahoja.

Nettikeskusteluissa tieto otettiin vastaan merkkinä siitä, että Ben Zyskowiczin päälle käynyt mies olisikin äärioikeistolaisen sijaan äärivasemmistolainen.

Esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho luonnehti Facebook-sivuillaan, että "kyseessä näyttää olevan pitkän linjan äärivasemmistolainen anarkistihörhö". Hän ei ollut näkemyksensä kanssa yksin. Päivitystä on jaettu satoja kertoja.

Mies ei kuitenkaan ole ollut politiikassa mukana ainakaan näkyvästi.

Smash Asem -häiriköintikin tapahtui kuvien perusteella varsinaisen mielenosoitusalueen ulkopuolella.

Poliisi saartoi mielenosoittajat ja paikalle muuten vain saapuneet uteliaat nykytaiteenmuseo Kiasman eteen.

Mies rähinöi virkavaltaa vastaan poliisisaarron ulkopuolella.

Mitä miehestä tiedetään?

Poliisin mukaan mies on poliisin vanha tuttu.

Mediassa esillä olleiden tietojen mukaan häntä ei kuitenkaan ole tuomittu poliittisesti motivoituneesta väkivallasta, vaan sivullisiin tai sattumalta kohdalle sattuneisiin henkilöihin kohdistuneista väkivallanteoista.

Sattumalla näyttäisi olleen osaa myös viime lauantain tapahtumiin Itäkeskuksessa.

Zyskowiczin pahoinpitelyn tutkintaa johtava rikoskomisario Tommi Lehtonen kertoo MTV Uutisille, että taustalla vaikuttaa olleen jonkinlainen hermojen menetys.

– Kokonaisuutena arvioiden enemmänkin vaikuttaa sellaiselta pikaistuksissa tehdyltä jutulta, hän sanoo.

Lehtonen ei ota kantaa keskusteluissa velloneisiin arveluihin miehen mahdollisesta poliittisesta suuntautumisesta.

– En lähde hänen poliittista vakaumustaan arvioimaan, en osaa sanoa.

Poliittista motiivia väkivallanteolla ei poliisin arvion mukaan kuitenkaan ole, vaikka mies esittikin Zyskowiczin kertoman mukaan rajuja solvauksia.

– Ei tässä mitään sen suurempaa agendaa vaikuttanut olleen kuitenkaan, Lehtonen arvioi.

Poliisi ei pidä tekoa millään tavalla suunniteltuna.

– Hermot oli mennyt, tutkinnanjohtaja summaa.

Rikoksesta epäilty mies oli poliisin huomassa loppuviikonlopun, mutta hänen vapautettiin eilen. Lehtosen mukaan edellytyksiä vangita miestä ei ollut. Mies on myöntänyt tapahtumien kulun pääpiirteittäin.

Tapauksen esitutkinta kestää poliisin arvion mukaan vielä noin kuukauden. Sen jälkeen asia viedään syyttäjän harkittavaksi.  

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat