Näin tunnistat arvokkaan matsutaken – varo tätä sientä!

Suomessa sienestäjät suosivat tatteja ja kantarelleja, mutta metsästä kannattaa ehdottomasti kuikuilla myös arvokkaita matsutake-sieniä.

Yllä olevalla videolla opetellaan tunnistamaan myrkkysienet!

Suomenkin metsissä kasvavat tuoksuvalmuskat eli matsutaket ovat erittäin himoittuja ja arvokkaita sieniä Aasiassa, erityisesti Japanissa. Parhaimmillaan tuoksuvalmuskoista maksetaankin satoja tai jopa tuhansia euroja kilolta. Metsäntutkimuslaitos Metlan tutkija Taina Pennasen mukaan matsutaket kasvavat useimmiten hiekkakankaisissa, vanhoissa mäntymetsissä. Parhaiten matsutaken tunnistaa Pennasen mukaan tuoksusta.

– Tiedän, että monilta jää matsutaket poimimatta, koska ne ovat hyvin erikoisen näköisiä sieniä. Olisi hyvä, jos suomalaiset alkaisivat löytää näitä sieniä. Parhaiten matsutaket erottaa tuoksusta. Ihmiset kokevat tuoksun eri tavalla, mutta se on ainakin hyvin erottuva ja voimakas.

Varo matsutakea muistuttavaa kaulusvalmuskaa

Sienestäjän on kuitenkin syytä muistaa, että kuivilla mäntykankailla kasvaa matsutaken lisäksi sitä hyvin paljon muistuttava kaulusvalmuska. Jos ei ole aikaisemmin nähnyt ja haistanut matsutakea, kaulusvalmuskaa voi helposti luulla matsutakeksi. Kaulusvalmuskaa ei suositella syötäväksi, sillä se voi aiheuttaa pahoinvointia.

Näin erotat tuoksuvalmuskan kaulusvalmuskasta:

Matsutake eli tuoksuvalmuska

Jalka: 1. Pitkä, 2. Tasapaksu tai paksunee tyveä kohti, 3. Tiukasti kiinni syvällä maassa
Tuoksu: Mausteinen, hedelmäinen ja makea
Väri: Ruskea, tervanruskea
Koko: Lakki 6-20 cm leveä, jalka 5-20 cm

Kaulusvalmuska

Kaulusvalmuskan lakki halkeilee kuivana, jolloin se alkaa muistuttaa matsutakea

Jalka: 1. Lyhyt, 2. Tyvestä suippo, 3. Löysästi kiinni maassa
Tuoksu: Jauhoinen
Väri: Punertavan ruskea
Koko: Lakki 5-10 cm leveä, jalka 5-10cm

Lue myös:

    Uusimmat