Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan oikeanlaisilla värivalinnoilla voidaan vaikuttaa ruoan ja juomien makuun.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kupin värillä on merkitystä juoman makuun. Valencian ja Oxfordin yliopistojen tutkijoiden mukaan juomat maistuvat parhaimmalta oranssista kupista. Myös kermanvärinen kuppi tekee juomasta paremman makuisen.
Tutkimuksen koehenkilöille juotettiin kaakaota, mutta tutkijoiden mukaan tutkimustulokset pätevät myös muihin juomiin, kuten kahviin. Jos siis haluat kitkerästä aamukahvistasi piirun verran parempaa, kaada se oranssiin kuppiin.
Väreillä suuri merkitys ruokavaliossa
Uskomusten mukaan värien avulla voidaan hoitaa ihmisen kehoa ja mieltä. Tieteellisesti on osoitettu, että värit vaikuttavat kokijan olotilaan, mutta vaikutukset voivat vaihdella kulttuurista ja yksilöstä riippuen. Väreillä on suuri merkitys myös ruokavaliossamme, kertoo Elämäntaidon Valmennusakatemian pääopettaja Marika Borg.
– Aivot reagoivat vahvasti väreihin. Meihin ihmisiin on ohjelmoitu sellainen ajatus, että jos ruoka on värikästä, niin se on automaattisesti terveellistä. Sen takia esimerkiksi lapsille maistuvat värikkäät karkitkin, Borg kertoo.
Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan värit vaikuttavat sisäisesti elintoiminnoissamme, mutta niillä on suuri merkitys myös silmänruokana. Mitä tapahtuisikaan, jos kaupan hedelmä- ja vihannesosasto olisi harmaa tai ruokalautasemme anti tasaisen ruskeaa?

