Näin pienellä muutoksella saat kahvisi maistumaan paremmalta

Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan oikeanlaisilla värivalinnoilla voidaan vaikuttaa ruoan ja juomien makuun.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kupin värillä on merkitystä juoman makuun. Valencian ja Oxfordin yliopistojen tutkijoiden mukaan juomat maistuvat parhaimmalta oranssista kupista. Myös kermanvärinen kuppi tekee juomasta paremman makuisen.

Tutkimuksen koehenkilöille juotettiin kaakaota, mutta tutkijoiden mukaan tutkimustulokset pätevät myös muihin juomiin, kuten kahviin. Jos siis haluat kitkerästä aamukahvistasi piirun verran parempaa, kaada se oranssiin kuppiin.

Väreillä suuri merkitys ruokavaliossa

Uskomusten mukaan värien avulla voidaan hoitaa ihmisen kehoa ja mieltä. Tieteellisesti on osoitettu, että värit vaikuttavat kokijan olotilaan, mutta vaikutukset voivat vaihdella kulttuurista ja yksilöstä riippuen. Väreillä on suuri merkitys myös ruokavaliossamme, kertoo Elämäntaidon Valmennusakatemian pääopettaja Marika Borg.

– Aivot reagoivat vahvasti väreihin. Meihin ihmisiin on ohjelmoitu sellainen ajatus, että jos ruoka on värikästä, niin se on automaattisesti terveellistä. Sen takia esimerkiksi lapsille maistuvat värikkäät karkitkin, Borg kertoo.

Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan värit vaikuttavat sisäisesti elintoiminnoissamme, mutta niillä on suuri merkitys myös silmänruokana. Mitä tapahtuisikaan, jos kaupan hedelmä- ja vihannesosasto olisi harmaa tai ruokalautasemme anti tasaisen ruskeaa?

Miten eri värit vaikuttavat?

Vaaleanpunainen väri rauhoittaa ja sen on havaittu myös vähentävän ruokahalua.

Punaisessa värissä on paljon energiaa ja elinvoimaa. Joskus väri voi olla jopa liian vahva. Punaista aletaan inhota, kun on pakko tehdä jotakin.

Sininen hillitsee ruokahalua, joten sitä on hyödynnetty myös laihdutustuotteissa. Sininen väri yhdistetään usein parantaviin voimiin. Skitsofreenikot suosivat yleensä sinistä.

Vihreä on puhdistava väri ja se mielletään terveelliseksi. Vihreällä hoidetaan kipua ja huolia.

Oranssi väri lisä elinvoimaa. Talvella kannattaa nauttia paljon oransseja ruokia, kuten porkkanoita, kurpitsoja, appelsiineja ja lanttuja.

Keltainen lisää energiaa, mutta aiheuttaa myös konflikteja. Puolisot riitelevät enemmän kirkkaankeltaiseksi maalatussa huoneessa. Keltaiset ja oranssit värit ovat usein merkki siitä, että kasvis sisältää paljon vitamiineja ja nämä kasvikset virkistävät oloa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja