Näin paljon joulupukin vierailusta saa tänä vuonna pulittaa: "Kallein aikahaarukka on..."

Joulupukkibisnes käy kuumana – vinkit valkoparran jahtiin 9:59
Mitä pukille pitää kertoa etukäteen? Jos vierailtavia koteja on 20, miten pukki muistaa kaikkien nimet ja muut tärkeät asiat? Millaisia virheitä pukille on sattunut keikoilla? Katso koko haastattelu videolta!

Huomenta Suomessa vieraillut Kauno Heinonen on toiminut joulupukkina jo 63 vuoden ajan. Pukkivierailun hinta riippuu sekä paikasta että kellonajasta.

Joulukuu on paitsi lahjojen, myös joulupukin varaamisen aikaa – ja nyt alkaa olla jo kiire. Monet harmaaparrat on joulukuun puoliväliin mennessä jo varattu.

Huomenta Suomessa vieraillut Kauno Heinonen aloitti pukkihommat jo 15-vuotiaana. Hän on toiminut joulupukkina jo 63 joulua.

– Lapset ovat aivan toisenlaisia. Silloin lapset olivat hillittyjä, todella kilttejä, puhuivat silloin, kun pukki puhutteli heitä tai vanhemmat antoivat luvan, Heinonen muisteli uransa alkua haastattelussa.

"Innokkaimmat voivat melkein sinne säkkiin hypätä"

Nykylapset juoksevat pukin syliin ja ovat kiinnostuneita myös lahjoista. Heinosen mukaan lapset eivät kuitenkaan esimerkiksi ole koskaan vetäneet pukin partaa pois. Vanhemmat yleensä osaavat suitsia innokasta jäkkikasvuaan, jotta pukki saa työrauhan.

– Siinä 15 minuutissa joutuu lahjojakin jakamaan. Tänä päivänä lahjoja on paljon, pukki yleensä ottaa yhden ison säkin ja jakaa siitä. Innokkaimmat voivat melkein sinne säkkiin hypätä, Heinonen sanoo.

Pukin tärkein tehtävä ei kuitenkaan ole muuttunut. Se on Heinosen mukaan edelleen jouluilon levittäminen.

Näin paljon joulupukki maksaa

Yksi pukki ehtii käydä noin 15 kodissa jouluaattona. Keikka kestää vartin, kertoo Marian Joulupukkien joulupukki Olli Mustonen. Toisinaan keikkaa on muinakin päivinä, kuten uudenvuodenaattona.

Kuuraparran käynti ei ole ilmainen ilo. Joulu Suomen toimitusjohtaja Tapani Viikkilän mukaan pukin hinta riippuu sekä kellonajasta että kaupungista.

– Uudellamaalla joulupukin hinta on tänä vuonna 80 ja 120 euron välillä. Kallein aikahaarukka on 16–18. Aamupäivän ajat ennen kahtatoista ovat edullisempia, ja myös loppuillasta, kahdeksan jälkeen.

Muualla Suomessa pukki kustantaa 70 eurosta sataan euroon.

Mitä pukille pitää kertoa etukäteen? Jos vierailtavia koteja on 20, miten pukki muistaa kaikkien nimet ja muut tärkeät asiat? Millaisia virheitä pukille on sattunut keikoilla? Katso haastattelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: Koiranpentu ei meinannut pysyä nahoissaan tavatessaan joulupukin ensimmäistä kertaa

Lue myös:

    Uusimmat