Vielä 1990-luvulla lapsille jaettiin koulusta "joulupussukka" – muistatko sisällön?

Muistatko"vettä kengässä"-leikin? Selvitimme, mistä vanhojen leikkien nimet tulevat 5:27
KATSO MYÖS: Muistatko "vettä kengässä" -leikin? Selvitimme, mistä vanhojen leikkien nimet tulevat

Vielä 1990-luvulla lapsille jaettiin koulusta ruskea "joulupussukka", jonka sisällä oli omena, pipari ja karkki. Mutta miksei pussia enää jaeta?

Omena, pipari, kiiltokuva ja joulukarkki, ympärillä paperipussi. Joulupussia jaettiin lapsille koulusta vielä 1990-luvulla, mutta mihin ne ovat kadonneet?

Ajat ovat yksinkertaisesti muuttuneet. Niin uskoo opetusneuvos Leena Nissilä.

– Tämä traditio ja perinne liittyi koulun kuusijuhlaperinteeseen ja joululauluihin. Sillä oli varmasti tärkeäkin merkitys, sillä perinne alkoi jo 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, kun Suomessa vielä oli paljon puutetta. Siinä vaiheessa pussi on varmasti ollut hyvin tärkeä lapsille, koska välttämättä muita joululahjoja ei samalla tavalla ollut, Nissilä sanoo.

Perinne on todennäköisesti tullut Suomeen osin Ruotsin kautta. Kuusi puolestaan on saksalainen perinne, joka ilmestyi Suomessa ensin koulujen kuusijuhliin ja siirtyi sieltä kotien olohuoneisiin.

Lapsille "muistiaiset, pienet joulumaistiaiset"

Joulupussilla on ollut yhteys koululaitokseen myös joululaulujen kautta. Nissilän mukaan hyvin monet suomalaisten joululaulujen tekijöistä ovat olleet opettajataustaisia.

Musiikin lehtori P.J. Hannikainen sävelsi jo 1900-luvun alussa Joulupukki-kappaleen, jossa mainitaan erikseen "muistiaiset, pienet joulumaistiaiset".

– Opettajaseminaarissa kävi tuolloin paljon kansakoulunopettajia, ja heidän mukanaan laulu ja toisaalta joulupussukka alkoi 1900-luvun alussa levitä, Nissilä kuvailee.

Yksinkertainen karamelli muuttui lopulta suklaakonvehdiksi

Joulupussista löytyi yleensä omena, piparkakku ja jopa jonkinlainen karamelli.

– Myöhemmin, 1980-luvulla, pussiin saattoi tulla jouluaiheinen kiiltokuvakin. Kun ajat paranivat, hyvin yksinkertainen karamelli saattoi muuttua kiiltopaperissa olevaksi suklaakonvehdiksi, Nissilä kuvailee.

Löytyipä joulupussista vuosien varrella myös tikkareita ja jopa pieni rusinapakettikin. Nyt joulupussit tosin vaikuttavat kadonneen useimmista kouluista.

Pussia jaetaan edelleen joissakin päiväkodeissa

Nissilän mukaan nykykouluissa panostetaan enemmän yhteiseen ruokailuun, josta tehdään jouluinen esimerkiksi riisipuurolla. Erillinen muistaminen on jäänyt pois.

Yksittäiset koulut jakavat edelleen joulupussukoita, vaikka pussien jakaminen onkin nykypäivänä yleisempää päiväkodeissa ja alaluokilla.

– Ajat ovat muuttuneet, olisiko se syynä? Ehkä tällaisella pussukalla on enemmän ollut merkitystä pienille lapsille, ja ehkä siksi perinne onkin säilynyt elävämpänä osassa päiväkoteja, Nissilä kuvailee.

Juttu on uusinta joulukuulta 2019.

Lue myös:

    Uusimmat