Näin pääministeri ja oppositiojohtajat arvioivat koronatilannetta ennen tärkeätä neuvottelua – pöydällä ainakin ravintolat, liikkumisrajoitukset ja lainsäädännön jähmeys

2:06
Hallitus miettii rajoituksia esimerkiksi liikkumiseen ja ravintoloiden aukioloihin

Eduskuntapuolueiden johto kokoontui tiistaina aamupäivällä pohtimaan yhdessä seuraavia ratkaisuja koronakriisiin. Hallitus haluaa saada myös oppositiopuolueilta tukea uusille rajoituksille.

Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi kahviloiden, ravintoloiden ja yökerhojen sulkemiset sekä liikkumisrajoitukset. Julkisuudessa on pohdittu esimerkiksi liikkumisen rajoittamista Uudeltamaalta muualle Suomeen, koska Uudellamaalla on eniten koronatartuntoja.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) painotti ennen kokousta, että tilannetta on jo selvitetty ennakkoon.

– Olemme käyneet tilannetta läpi huolellisesti viime viikosta lähtien. Meille on käynyt selville esimerkiksi se, että nykyisellä lainsäädännöllä me emme pysty sulkemaan ravintoloita ja kuppiloita. Paikkoja, joissa ihmiset ovat kontaktissa keskenään. Joudumme viemään uuden esityksen eduskunnalle. Haemme nyt tukea eduskuntapuolueilta. Myös liikkumisrajoituksista keskustellaan, pääministeri kertoi medialle Säätytalon portailla.

Uusi esitys eduskunnalle tarkoittaa viivettä siihen, että uusia toimenpiteitä voidaan lakien ja asetusten mukaan käytännössä tehdä. Pääministeri harmittelee sitä, että lainsäädäntö on Suomessa jäykkä poikkeusoloissa toimimiseen.

– Minulle on tullut yllätyksenä, että lainsäädäntömme on näin jäykkä ja tietyltä osin puutteellinen, Marin kertoo.

Viive ei ole pitkä

Viive uusille toimenpiteille ei kuitenkaan ole suuri, koska eduskuntakäsittely etenee näillä näkymin ripeästi. Oppositiopuolueet kertovat olevansa valmiit tukemaan hallitusta kovemmissa toimissa.

– Olen täysin varma siitä, että eduskunta on valmis viemään näitä nopeasti läpi. Ei ole ongelma tehdä lakimuutoksia. Muutoksia voidaan tehdä muutamassa päivässä, jos tahtoa löytyy. Ja tahtoa eduskunnasta nyt löytyy kaikista eduskuntaryhmistä. Yökerhot laitetaan ehkä kiinni ja liikkumisrajoituksia suunnitellaan, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen pohti Säätytalolla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi puolueensa kannattavan nopeata toimintaa.

– Meidän mielestämme on syytä ryhtyä toimiin etupanotteisesti sellaisiin ratkaisuihin, joita joudutaan joka tapauksessa tekemään. Tilanne muuttuu taudin leviämisen osalta päivittäin. Kauhean paljon aikaa ei ole arpoa asialla. Suomessa lainsäädäntö ja päätöksentekometodit, kuten pääministeri sanoi, ovat hieman jäykkiä verrattuna joihinkin muihin maihin, Halla-aho mietti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kaipaa kansalaisille myös selkeämpiä ohjeita.

– Niin kauan, kun lainsäädäntö on kesken, hallituksen ja viranomaisten on annettava selkeitä ohjeita. Ihmiset kaipaavat nyt selkeitä ohjeita, mitä voi tehdä ja mitä ei. Kaikkeen ei tarvita lainsäädännöllisiä keinoja, Orpo totesi.

Pääministeriä lukuun ottamatta muut ministerit ja hallituspuolueiden johtohenkilöt olivat aamupäivällä niukkasanaisia. Hallitus pitää tiedotustilaisuuden näillä näkymin illalla.

– Neuvottelut jatkuvat vielä. Illalla meillä on varmaan tiedotustilaisuus. Pääministeri tietää paremmin. Mennään askel kerrallaan, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi.

Rajoituksia tulossa varmasti

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien ja johdon neuvotteluihin on varattu aikaa pari tuntia.

Sen jälkeen hallitus on vielä tänään koolla pohtimassa uusia koronatoimia.

Hallituslähteen mukaan rajoittamistoimia on tulossa varmasti. Niitä voisivat olla esimerkiksi yökerhojen ja ravintoloiden sulkeminen. Hallitus pohtii myös liikkumiseen liittyviä rajoituksia, esimerkiksi pahimmalla tautialueella Uudellamaalla.

Päivään tuo haastetta vielä se, että eduskunta keskustelee lisätalousarviosta tänään klo 14. Tällä keskustelulle on varattu aikaa klo 16.30 asti. Niinpä hallituksen mahdollinen info menee pitkälle iltaan.

– Kannattaa valmistautua pitkään päivään, hallituslähde totesi MTV Uutisille hetki sitten.

Hallitusviisikko neuvotteli eilen koronaepidemian tilannekuvasta ja lisätoimista Kesärannassa lähes puoleen yöhön asti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.