Näin liikunta vaikuttaa sydänpotilaiden terveyteen – helppo nyrkkisääntö määrään

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Ei vain vähäinen liikunta! Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille.

Liikunta ehkäisee sydänoireita kaikilta, mutta terveillä aikuisilla hyödyt eivät enää suurene tietyn rajan jälkeen. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavien riskit kuitenkin jatkavat pienentymistä mitä enemmän liikuntaa saa, tuore tutkimus osoittaa.

Verrattuna osallistujiin, jotka liikkuivat hyvin vähän, kohtalainen tai voimakas fyysinen aktiivisuus pienensi terveiden ja sydän- ja verisuonitautien riskiryhmäläisten sairastumisriskiä noin 25–35 prosenttia. Hyödyt näkyivät jo vähäisillä liikunnan määrillä, mutta riskit eivät pienentyneet enempää, vaikka potilas olisi liikkunut huomattavasti enemmän.

Sydän- ja verisuonitautia sairastavien sairastumisriskit sen sijaan jatkoivat pienentymistä sitä mukaa, mitä aktiivisempi potilas oli. Jonkin verran liikuntaa harrastavien riski sairastua tai menehtyä sydänoireeseen oli 20 prosenttia pienempi ja eniten liikkuvien 30 prosenttia pienempi kuin potilaiden, jotka eivät olleet fyysisesti aktiivisia. Sydänoireiden lisäksi liikunta pienensi todennäköisyyttä menehtyä seitsenvuotisen seurannan aikana.

Suurimmat hyödyt saatiin vapaa-ajan liikunnasta, mutta myös työmatka- ja arkiliikunta olivat hyväksi. Fyysisesti raskas työ ei pienentänyt sydänriskejä.

Lisää näyttöä liikunnan terveyshyödyistä

Tulokset vahvistavat näyttöä liikunnan ja fyysisesti aktiivisen elämän terveyshyödyistä ja osoittavat liikunnan lisäämisen hyödyttävän etenkin sydän- ja verisuonitautiin sairastuneita. Sydänoireiden lisäksi liikunta ehkäisee lukuisia muita sairauksia.

Tutkimukseen osallistui 112 000 tervettä, 28 000 suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevaa ja 2 500 sydän- ja verisuonitautia sairastavaa hollantilaista. Keskimäärin seitsemänvuotisen seurannan aikana sydänoireeseen sairastui tai menehtyi 2 prosenttia terveistä, 8 prosenttia riskiryhmäläisistä ja 41 prosenttia sydänpotilaista.

Tulokset julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.

Suksikauppa käy jälleen kuumana, mitkä asiat pitää ottaa huomioon suksia ostaessa? 3:28
Katso videolta vinkit täydellisten suksien hankintaan!

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat