Näin koti pysyy pölyttömänä pidempään, lue vinkit!

Viikkosiivouksen yhteydessä huomaa, miten nopeasti pöly valtaa kotisi. Toiset asunnot kuitenkin keräävät villakoiria nopeammin kuin toiset – näillä muutoksilla helpotat siivousurakkaasi.

Mistä tätä pölyä oikein tulee? Jokaisen viikkosiivouksen yhteydessä huomaan imuroivani suuren kasan mehukkaita villakoiria, jotka jostain syystä sikiävät asuntooni aina vain uudelleen ja uudelleen.

Huffington Post -lehden mukaan jokaisessa kodissa ei kärsitä samasta ongelmasta. Heidän mukaansa muutamilla muutoksilla voi saada ihmeitä aikaan, joten viskaan pölyrättini ikkunasta ulos ja ryhdyn lukemaan.

1. Älä kerää romua ympärillesi

Tämän neuvon olet varmasti kuullut ennenkin, mutta sen noudattaminen helpottaa elämääsi huomattavasti.

Laita tavarat, joita et tarvitse, joko kierrätykseen tai roskakoriin. Vaikka tavarasi olisivat siistissä järjestyksessä, ne keräävät pölyä ja ennen kaikkea vaikeuttavat siivoamista.

Jos säilytät esineitä pahan päivän varalta tai sillä ajatuksella, että saatat vielä joskus tarvita niitä, on kotisi tuhoon tuomittu.

Käy siis ensisijaisesti kotisi näkyvät paikat, kuten avohyllyt, läpi uusin silmin ja heitä kaikki tarpeeton menemään. Näin pöly ei keräänny tavaroiden keskelle niin nopeasti ja siivoaminen helpottuu.

Tarpeettoman krääsän poisheitto voi tuntua yllättävän hyvältä myös henkisesti, sillä tilojen selkeyttäminen rauhoittaa ja selkeyttää ajatuksia.

2. Luota laatikoihin

Tiedätkö, miksi kaappisi ovat aina niin sekaisin ja täynnä pölyä? Irtotavaroista muodostuu helposti kaaos, jota on vaikea hallita. Ne myös keräävät nopeasti tomua ympärilleen.

Pyri siis laittamaan kaikki järjestykseen erilaisten laatikoiden ja purkkien avulla. Jos esimerkiksi kaikki pesuaineesi ovat samassa laatikossa, kaappisi näyttävät siistimmiltä ja niiden siivoaminen on helpompaa. Sama sääntö pätee avohyllyjen, eteisen kenkäkaaoksen ja lehtikasojen suhteen.

3. Petivaatteet piiloon

Älä säilytä lakanoita, pyyhkeitä ja muita kodin tekstiilejä avohyllyillä, sillä ne tuovat yllättävän paljon pölyä kotiisi.

4. Hanki huonekasveja

Viherkasvit paitsi tuovat viihtyisyyttä kotiisi, myös vähentävät pölyn määrää. Lisäksi ne lisäävät ilman kosteutta ja happipitoisuutta, minkä ansiosta huoneilmaa on helpompi hengittää.

Martat neuvovat hankkimaan kotiin esimerkiksi sulkasaniaisia, krysanteemeja ja supputraakkipuita, jotka ovat varsinaisia kodin hyötykasveja.

Haihduttaessaan kasvit kosteuttavat ilmaa, jolloin pölystä muodostuu isompia hiukkasia kuin kuivassa ilmassa. Painavat hiukkaset laskeutuvat kasvien lehdille ja muille pinnoille, josta ne on helppo pyyhkiä pois.

5. Tiivistä ikkunat

Falskaavat ikkunat eivät tuo ainoastaan suurempia sähkölaskuja, vaan vaikuttavat myös kotisi siisteyteen. Mikäli siis huomaat niiden olevan kunnostuksen tarpeessa, tiivistä ikkunat kunnolla.

6. Valitse kodintekstiilit oikein

Erilaiset materiaalit keräävät pölyä eri tavoin. Jos mielit helppohoitoista kotia, huomioi se myös kodintekstiilejäsi valitessa.

Valitse verhoihin sileäpintainen kangas tai korvaa ne esimerkiksi bambusta valmistetuilla somisteilla. Myös mattojen kanssa kannattaa olla tarkka, sillä esimerkiksi pehmeä ja pitkänukkainen versio on todellinen villakoirien huvimaja.

Kysymys: Miten sinä estät pölyä kerääntymästä niin nopeasti?

Lähteet: Martat/ Huffington Post

Kuvat: Ikea/ Laura Ashley/ Shutterstock

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja