Näin Katri Kulmunin matka valtiovarainministeriksi eteni ja päättyi – yli 50 000 euron koulutussotku johti dramaattiseen eroon

8:21
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni yllätti perjantaina eroilmoituksellaan.

Perjantaina valtiovarainministerin tehtävän jättänyt keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on toiminut kansanedustajana vuodesta 2015 lähtien.

Erostaan huolimatta Kulmuni kertoi kuitenkin jatkavansa keskustan puheenjohtajana ja keskusta jatkaa hallituksessa.

Jupakka alkoi, kun Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina, että entinen elinkeinoministeri ja nykyinen valtiovarainministeri Kulmuni on syksystä lähtien hankkinut viestintävalmennuksia Tekiriltä. Valmennukset on maksanut ensin työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja ministerinsalkun vaihduttua valtiovarainministeriö (VM).

Valtiovarainministeriön medialle toimittamien laskujen mukaan summa oli yhteensä yli 56 000 euroa. Se koostuu viidestä laskusta, jotka on päivätty elokuun 2019 ja maaliskuun 2020 välille.

Kulmuni kommentoi eroavansa, koska haluaa kantaa poliittisen vastuun.

– Minun on kannettava poliittinen vastuu, vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista, enkä ole niitä tilannut tai hankkinut. Minullekin selvisi tähän käytetty kokonaissumma vasta tällä viikolla, Kulmuni totesi.


Tie tähtiin

Kulmuni on ollut mukana politiikassa jo vuosia. Hän toimi Tornion kaupunginvaltuustossa vuodesta 2013 lähtien ja sen puheenjohtajana vuosina 2013-2019. Kansanedustajana Lapin vaalipiiristä Kulmuni on ollut vuodesta 2015 lähtien. 

Kulmunin todellinen nousukiito lähti kuitenkin siitä, kun Paavo Väyrynen syksyllä 2010 yllättäen soitti ja pyysi hänet lehdistöavustajakseen. Kulmuni toimi silloin kehitysministerin virassa olevan Väyrysen lehdistöavustajana vuosina 2010–2011.

Torniolaisesta 32-vuotiaasta Kulmunista tuli valtiovarainministeri viime vuoden joulukuussa.

Keskustan puheenjohtajakisassa viime syksynä Kulmuni päihitti puolustusministerinä toimineen Antti Kaikkosen. Kulmuni sai tuolloin 1092, ja Kaikkonen 829 ääntä eli Kulmuni voitti lähes 300 äänellä. Kulmunin tukijoihin liittyivät puheenjohtajakamppailun aikana monet pitkän linjan keskustalaiset, kuten Sirkka-Liisa Anttila.

Sitä ennen Kulmuni oli toiminut Antti Rinteen hallituksessa elinkeinoministerinä 6.6.2019–10.12.2019. Suomen Keskustan puheenjohtajana Kulmuni on toiminut vuodesta 2019 oltuaan ensin kolmisen vuotta varapuhteenjohtajana. 

Eilen perjantaina Kulmunin ministerinura päättyi dramaattisesti, kun hän liikuttuneena kertoi eduskunnassa eroavansa ministerin tehtävästä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja