Näin juhlit uuttavuotta turvallisesti, lue ohjeet

Kymmenet suomalaiset vahingoittavat silmänsä vuosittain uuden vuoden juhlien ilotuliteonnettomuuksissa. Terveystalon silmäkirurgi Tiina Leivo muistuttaa juhlijoita turvallisuudesta ja ohjeistaa, miten pahimmilta vammoilta säästytään.

Uuden vuoden juhlintaan kuuluvat ilotulitteet aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä loukkaantumisia. Silmät ovat rakettisateessa suurimmassa vaarassa.

– Pahimmissa vammoissa ilotulitteesta lentänyt osa on puhkaissut silmän tai aiheuttanut silmän palovamman. Kummassakin tapauksessa silmä voi sokeutua kokonaan, Tiina Leivo kuvaa.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan viime vuoden vaihteessa Suomessa hoidettiin yliopistosairaaloissa 12 vaikeaa silmävammaa, kun edellisinä vuosina määrä on ollut 30–40. Lähes jokaisessa tapauksessa silmään kohdistuvat vahingot voitaisiin välttää riittävällä etäisyydellä ilotulitteen ja yleisön välillä sekä tarkoitukseen sopivilla suojalaseilla.

Uusi lainsäädäntö vaatiikin suojalasit ja vähintään 18 vuoden iän sytyttäjältä. Tämän uskotaan vaikuttaneen ilotulitteista johtuvien vakavampien silmävammojen vähenemiseen.

Ilotulitteita tulee käyttää ohjeiden mukaisesti. Ilotulitteiden käyttöön liittyy kuitenkin aina riskinsä, koska vuosittain ilotulitteiden joukossa on viallisia tuotteita, jotka saattavat esimerkiksi singahtaa väärään suuntaan. Yli puolet silmävammoista sattuukin katsojille.

Ensiapu vamman vakavuudesta riippuen

Tiina Leivo muistuttaa, että silmävammojen ensiavussa on oltava huolellinen. Jos epäilee silmän puhjenneen, ei silmää saa missään nimessä painaa. Silmään ei myöskään saa laittaa silmätippoja tai lääkeaineita.

Potilas tulee kuljettaa nopeasti hoitoon päivystävälle silmälääkärille, mieluiten makuuasennossa molemmat silmät peitettynä.

– Vammautuneeseen silmään on viisasta olla koskematta. Potilaan kannattaa hakeutua pikaisesti silmätautien erikoislääkärin tutkittavaksi. Pahimmat vammat vaativat usein useita leikkauksia, jotta näkö pystytään säilyttämään silmässä, Leivo kuvaa.

Pienemmissä vammoissa, jos esimerkiksi epäilee silmään menneen vieraan esineen, on hyvä hakeutua yleislääkärin tutkimuksiin.

Vältä uuden vuoden silmävammat

  • Muista suojalasit, vaikka et ampuisi raketteja
  • Varmista riittävä turvaväli: vähintään 10 metriä ilotulitteisiin
  • Huomioi lapset ja muut ilotulitusten katsojat
  • Alkoholi ja ilotulitteet sopivat huonosti yhteen
  • Ilotulitteita saavat ampua vain 18 vuotta täyttäneet
  • Silmävammat on hoidettava aina lääkärissä

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja