Näin hallitusneuvottelijat linjaavat EU:sta

Hallitusneuvottelujen EU-linjauksessa linjataan, että Euroopan Unionin nettomaksuosuuden on oltava kohtuullinen ja oikeudenmukainen.

– Suhtaudumme kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Ensisijainen keino on kunkin maan kansalliset toimet ja toissijaisena sijoittajavastuun toimet, sanoo hallitusneuvotteluja vetävä Juha Sipilä (kesk.)

– Jokainen jäsenvaltio huolehtii itse veloistaan. Pyrimme palauttamaan bail out -säännön uskottavuuden.

Linjauksen mukaan Suomen taloustilanne on huomioitava nettomaksuosuudessa. Talouspoliittinen koordinaatio ei saa laajentaa yhteisvastuuta.

– Budjettikuri on tärkeää EU:ssa ja Suomessa. Se budjetti linkittyy tulonsiirtoihin ja jäsenmaksuihin, Timo Soini (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Haluamme, että EU-politiikan painopistettä siirretään talouskasvun ja työllisyyden edistämiseen. Erityisesti sisämarkkinoiden syventämisessä nähdään paljon mahdollisuuksia, Juha Sipilä (kesk.) totesi tiedotustilaisuudessa.

Linjauksessa sanotaan, että Suomi tavoittelee nykyistä kevyempää sääntelyä EU:ssa.

– Varmaan meistä jokainen painottaa eri asioita, mutta yhdessä ollaan sitouduttu tähän. Ensinnäkin mielestäni emme enää potki palloa omaan maaliin, rikkidirektiiveillä ja näillä. Suhtaudumme rakentavan kriittisellä ja yhteistyöhaluisella otteella EU:hun. Integraatio laitetaan palvelemaan kasvua ja työllisyyttä, vapaakauppaa, Soini linjasi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb totesi, että sisällöllisesti puolueilta löytyi enemmän yhteneväisyyksiä kuin eriäväisyyksiä EU-linjauksessa. 

- Uskon, että EU-linjauksessa painottui kaikilla kilpailukyky ja sisämarkkinat. Se oli se, mikä meitä yhdisti, Stubb kertoi. 

Stubb kuitenkin muistutti, että kokoomus on aina ollut EU:n kannattaja.  

– Totta kai tavoissa millä me puhutaan EU-asioista ja kielenkäytössä on eriäväisyyksiä, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Itse korostan sitä, että kyseessä on poliittinen unioni ja läntinen arvoyhteisö.

Linjauksessa erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevat joustot halutaan hyödyntää täysimääräisesti.

– Tavoitteena on myöskin EU-tasolla luoda edellytyksiä olla puhtaan teknologian, bio- ja kiertotalouden edelläkävijä, Sipilä sanoi.



Lue myös:

    Uusimmat