Näin hallituksen veropolitiikka näkyy kansalaisen kukkarossa: Bensa kallistuu 5 senttiä, tupakka-aski reilusti enemmän – vaikutuksia pienituloisille kompensoidaan

Hallitus korottamassa bensan hintaa, kotitalousvähennystä leikataan 1:57

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) on vahvistanut, että uusi hallitus lisää pysyviä menoja noin 1,2 miljardilla eurolla. Veronkorotuksia on tulossa nettona noin 700 miljoonan euron edestä. Veronmaksajien

Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvioi hallitusohjelmasta vuotaneita tietoja.

– Tuloveropuolella ei juuri mitään tapahdu, ja käytännössä kaikki kiristykset on valmisteveroissa eli energiassa ja tupakassa ja alkoholissa ja muissa haitallisissa aineissa, Lehtinen kommentoi.

"Bensapumpulla saattaa 5 senttiä nousta bensan hinta"

Iltalehden mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden verotusta korotetaan yhteensä 200 miljoonalla eurolla tulevan hallituskauden aikana.

Alkoholiveroa taas korotetaan IL:n tietojen mukaan 50 miljoonalla eurolla. Samalla pyritään seuraamaan veronkorotusten vaikutuksia alkoholin matkustajatuontiin.

– Jos autoilee, niin varmasti bensapumpulla saattaa 5 senttiä nousta bensan hinta, samoin tupakka-askin hinta nousee 1,80 senttiä. Siinä on konkreettisia muutoksia mitä tulee, jos näitä aineita käyttää, sanoo Lehtinen.

Iltalehden tiedoista ilmenee myös, että fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan vaalikauden aikana 250 miljoonalla eurolla.

Korotus on kuitenkin täysimääräisenä voimassa vasta vuonna 2023 eli vaalikauden lopulla. Korotuksen vaikutukset pienituloisille kompensoidaan etuustasojen ja tuloverotuksen muutoksilla.

Hallituksen on myös tarkoitus uudistaa autoilun työsuhde-etua sellaiseksi, että se suosii vähäpäästöisen auton valintaa.

Hallitusohjelma julkistetaan tulevana maanantaina keskustakirjasto Oodissa.

Lue myös:

    Uusimmat