Mainos

Näin et menetä omaisuuttasi verkossa

Luottokortin käyttäjän painajainen on se, että luottokortin tiedot tai itse kortti varastetaan ja tili tyhjennetään vikkelästi. Näin käy vuosittain tuhansille suomalaiselle. Kerromme, kuinka korttivarkauksilta voi välttyä.

Ensimmäiseksi kuluttajan kannattaa ymmärtää, että vaikka kortti on muovia, se on myös rahaa.

— Korttiin pitää suhtautua kuin rahaan. Jos korttitilillä on tonni rahaa ja sinulla on lompakossa kortti, sinulla on lompakossa se tonni, sanoo rikosylikonstaapeli, Keskusrikospoliisin maksukorttiasiantuntija Tero Toivonen.

Viidessä vuodessa poliisille ilmoitettujen maksuvälinepetosten määrä on noussut 50 prosenttia. Viime vuonna poliisille ilmoitettiin lähes 5700 maksuvälinepetosta, keskimäärin 15 päivässä. Viime vuonna yleistyivät etenkin skimmaus eli luottokortin kopiointi pankkiautomaatilla ja korttivarkaudet.

Tänä vuonna skimmausten määrä on kääntynyt laskuun.

— Skimmaajia on saatu kiinni ja tuomittu, heitä istuu yhä vankiloissa. Suomen pankkiautomaatteja on viime aikoina uusittu ja sitä myötä rikollisten laitekanta on vanhentunut, Toivonen sanoo.

Törkeä huolimattomuus maksaa

Kortin turvallinen käyttö vaatii huolellisuutta. Kuluttajan huolellisuutta korostaa myös kaksi vuotta sitten voimaan astunut maksupalvelulaki. Jos on toiminut huolellisesti, valtaosan menetetystä rahasta saa takaisin.

— Jos kuluttaja taas on ollut törkeän huolimaton tai toiminut tahallisesti väärin, hän maksaa itse kaikki viulut, toteaa palvelutuotannon johtaja Jukka Ruotsalainen Luottokunnasta.

Arkielämässä kuluttajan pitää huolehtia siitä, että luottokortti on tallessa eikä sen tunnuslukua tule jakaneeksi ohikulkijoille.

— Suurin riski Suomessa on edelleen se, että joku kurkkii tunnuslukusi ja varastaa kortin, Toivonen sanoo.

Kun luottokortilla tekee ostoksia netissä, tärkeintä on se, ettei surffaa päättömästi.

— Pitää tietää, kenen kanssa toimii eli kenelle on antamassa rahaa, KRP:n Toivonen sanoo.

Myyjän luotettavuus kuuluu tarkastaa. Verkkokaupan huijareiden keinot ovat kekseliäitä.

— Parhaassa kuulemassani huijauksessa kuluttajan koneelle ilmestyy pop up -ikkuna, jossa varoitetaan koneella olevasta haittaohjelmasta. Samassa ilmoituksessa luvataan sitten poistaa haittaohjelma, jos kuluttaja vain antaa luottokorttitietonsa: Niitä ei tietenkään kannata antaa, Toivonen sanoo.

Keskity siihen mihin voit vaikuttaa

Sekä poliisi että Luottokunta korostavat, että luottokortin ja rahat menettää huomattavasti helpommin arkielämässä kuin verkossa.

— Verkkomaksaminen yleistyy koko ajan, ja jos hallitsee perusasiat, luottokortin käyttäminen on myös turvallista, Luottokunnan Ruotsalainen sanoo.

Perusasioihin kuuluu tietokoneen päivittäminen, virusohjelmien ajantasaisuus ja yleinen huolellisuus. Mikäli kuluttaja ei esimerkiksi tiedä, mitä "salattu yhteys" tarkoittaa, kannattaa välttää käymästä verkkokauppaa.

— Jos ei ole naapuria, joka voisi auttaa perusasioissa, voi kysyä apua vaikka Luottokunnan asiakaspalvelusta, Ruotsalainen neuvoo.

Arkielämässä kuluttajan on helppo varmistaa, ettei kortti tietoineen katoa.

— Ei jätä korttia avoimeen laukkuun, jonka jättää ravintolan pöytään käydessään vessassa. Ei jätä kortin tunnuslukua samaan lompakkoon kortin kanssa, Ruotsalainen neuvoo.

Verkossa vaanivista varkaista ei kannata hirveästi huolestua.

— Kuluttajan kannattaa keskittyä siihen, mihin hän voi itse vaikuttaa. Jos joku haluaa hakkeroida tietokoneesi, sen hän myös tekee. Sen estämiseksi voi tehdä lähinnä sen, että pitää koneen viruspäivitykset kunnossa, Toivonen sanoo.

Tee näin:

1. Pidä tietokoneesi ajan tasalla. Päivitä käyttöjärjestelmää ja selainta. Huolehdi virustorjunnasta.

2. Tarkista, että verkkokauppa, jossa asioit on hyvämaineinen ja luotettava. Varmista, että kaupan osoitetiedot ovat löydettävissä. Ota myyjän puhelinnumero ja sähköpostiosoite talteen.

3. Tutustu huolellisesti kaupan ehtoihin.

4. Varmista, että itse maksu tapahtuu suojatussa yhteydessä. Selaimeen avautuu tällöin yleensä uusi ikkuna. Sen osoiterivillä http-yhdistelmän perässä on S-kirjain, eli osoite alkaa yhdistelmällä https. Selaimen oikeassa alareunassa näkyy pieni lukon kuva.

5. Kun olet maksanut ostoksen, tallenna tai tulosta tilausvahvistukset, kuvaus maksuehdoista ja ostoksista ja saamasi kuittaus. Säilytä tiedot mahdollista reklamaatiota varten.

6. Tarkista säännöllisesti, että luottokortti on tallessa.

7. Seuraa luottokorttitapahtumia. Mikäli kortilla on veloituksia, joita et tunnista, ilmoita asiasta luottokorttiyhtiölle tai pankille.

8. Kun lähdet ulkomaille, ota matkalle mukaan kaksi luottokorttia. Laita "kakkoskortti" hotellin kassakaappiin. Jos ykköskortti häviää, et joudu pulaan.

9. Pidä käteisnostorajat riittävän alhaisina. Harva tarvitsee yli sataa euroa käteistä päivässä.

10. Tallenna kortin sulkunumero puhelimeen. Jos huomaat kortin hävinneen, sulje kortti välittömästi.

Älä tee näin:

- Älä säilytä kortin tunnuslukua samassa paikassa kortin kanssa.

- Älä näppäile tunnuslukua automaatilla niin, että muut saattavat sen nähdä.

- Älä jätä lompakkoa tai laukkua, jossa kortti on lojumaan ympäriinsä.

- Älä anna luottokorttitietoja koskaan kenellekään sähköpostissa. Älä anna luottokorttitietoja arpajaisiin, kyselyihin tai tahoille, jotka väittävät sinun voittaneen nettiarpajaisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.