Näin Briatoren vapauttamista perusteltiin

Ranskalaisen oikeusistuimen mielestä Kansainvälisen autoliiton FIA:n Flavio Briatorelle langettamana ikuinen toimintakielto formula ykkösiin on lainvastainen. Pariisissa kokoontunut oikeus kumosi FIA:n päätöksen ja määräsi Briatoren saamaan 15 000 euron vahingonkorvaukset.

Renaultin ex-tallipäällikkö sai elinikäisen porttikiellon formula ykkösiin, kun FIA totesi hänen määränneen Nelson Piquet juniorin ajamaan tarkoituksellisesti ulos toissa vuoden Singaporen GP-kilpailussa. Teko auttoi tallin toisen kuljettajan Fernando Alonson kisan voittoon.

Briatoren mukaan FIA:n päätös sulkea hänet F1-sarjan toiminnasta syntyi salaisissa neuvotteluissa ennen FIA:n moottoriurheiluneuvoston kokousta, joka asiasta virallisesti päätti. Oikeus katsoi, ettei Briatore saanut asianmukaista mahdollista kertoa omia näkemyksiään FIA:n päätöksentekoprosessin aikana.

Ranskalaisen tuomioistuimen mukaan FIA:n päätös syntyi "nimettömän todistajan lausuntoon pohjautuen, eikä Briatoren lakimiehillä ollut mahdollisuutta kuulustella lausunnon antajaa".

Tuomioistuin huomautti myös, että päätös tehtiin FIA:n puheenjohtajan Max Mosleyn johtaessa moottoriurheilun maailmanneuvoston kokousta. Mosleyn ja Briatoren välit ovat tunnetusti huonot.

- Mosley oli avainroolissa aloittamassa sekä tapauksen tutkintaa että (FIA:n sisäistä) oikeusprosessia. Näin hän rikkoi periaatetta, jonka mukaan tutkintaa ja päätöksiä tekevät eri tahot, tuomioistuimen perusteluissa todetaan.

Oikeus totesi, että FIA:n olisi 10 000 euron päiväkohtaisen uhkasakon uhalla tiedotettava Briatoren vapauttavasta päätöksestä viipymättä kaikille asianosaisille.

FIA:n lakimies Jean-François Prat arveli, että järjestö jättää tuomiosta todennäköisesti valituksen. Jos näin käy, Briatore ei voi olla mukana F1-sarjan toiminnassa ennen kuin valitus on käsitelty.

Oikeusistuin kumosi myös Renault-tallin entisen teknisen johtajan Pat Symondsin viiden vuoden toimintakiellon formula ykkösissä. Hän saa vahingonkorvauksia 5000 euroa. Briatore haki miljoonan euron ja Symonds puolen miljoonan euron korvauksia.

(MTV3-Reuters-STT-AP)

Lue myös:

    Uusimmat