Näin Brexit-kansanäänestys etenee hetki hetkeltä – miten käy Euroopan unionin?

Brexit-äänestykseen kaksi yötä –"Tunteet pinnassa" 2:13

Britannian kansanäänestys voi olla EU:n historian käännekohta. MTV Uutiset kokosi yhteen tiedot loppuviikon tärkeistä päivistä. 

Torstai 23.6.

Äänestyspaikat avautuvat kello 9 aamulla, kun Lontoossa parlamentin kellotorni Big Ben kumauttaa tasatunnin lyönnit. Äänestys päättyy puoliltaöin Suomen aikaa.

Äänestäjät vastaavat kysymykseen "Pitäisikö Yhdistyneen Kuningaskunnan pysyä Euroopan Unionin jäsenenä vai lähteä Euroopan Unionista?" ruksaamalla ruutuihin "kyllä" tai "ei". 

Äänestyksen voittaa se puoli, joka saa yli puolet äänistä. Äänioikeutettuja ovat ne britit, irlantilaiset ja Kansainyhteisön kansalaiset, jotka asuvat Britanniassa, sekä ne Britannian kansalaiset, jotka ovat olleet äänestäjien rekisterissä Britanniassa viimeisten 15 vuoden ajan. Ilmoittautuminen äänestykseen päättyi 9.6.

Rekisteröityneitä äänestäjiä on noin 46,5 miljoonaa.

Perjantai 24.6.

Britanniassa ääntenlaskenta on käynnissä läpi yön. 382 vaalihuoneistossa äänet lasketaan ja tulokset ilmoitetaan. Äänestyslaput kuljetetaan 12 alueelliseen keskukseen, joissa suoritetaan tarkistuslaskenta.

Tulokset kerrotaan sitä mukaa kun ne tulevat. Äänestyksen kokonaistuloksen suunnan ennustetaan olevan selvillä aamukuudelta Suomen aikaa. Äänestyksen lopputuloksen kerrtoo keskuslaskentapaikan johtaja Manchesterin kaupungintalolla, arviolta kello 10 Suomen aikaa.  

Samaan aikaan Euroopan Unionissa valmistaudutaan reagoimaan. EU-maiden Eurooppa-asioiden ministerit ja suurlähettiläät kokoontuvat Brysselissä kello 11 Suomen aikaa. Puoli tuntia myöhemmin EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Euroopan parlamentin puhemies Martin Schultz kokoontuvat.

Jos äänestystulos on "kyllä" eli Britannia pysyy EU:ssa, lausunnot tulevat kuvastamaan helpotusta. Pääministeri David Cameronin EU:n kanssa talvella neuvottelema yhteistyön puitesopimus tulee asteittain voimaan.

Jos äänestystulos on "ei", alkaa monipolvinen tapahtumavyöry, jonka kulku on vain osittain selvillä.

Viikonvaihde

Pääministeri David Cameron saattaa joutua eroamaan jouduttuaan tappiolle.

EU:n perustajamaiden ulkoministerit voivat kokoontua jo lauantaina 25.6. pohtimaan, mitä merkitsee, kun EU:sta katoaa aikanaan viidennes sen talousvoimasta, sen suurin sotilasmahti ja merkittävä kansainvälinen toimija. Menettelytapoja artikla 50:n mukaisesta jäsenmaan erosta pohditaan. 

Sunnuntaina 26.6. Juncker pitää 28 komissaarin kanssa hätäkokouksen. Myös euroryhmä saattaa kokoontua tai olla toisiinsa yhteydessä valuutta-asiassa.

Alkuviikko

Maanantaina 27.6 seuraa markkinareaktio, joka heijastaa pettymystä: punnan arvo todennäköisesti laskee mutta myös euro ja pörssit kautta EU:n ja Britanniassa suuntaavat alamäkeen.

Tiistaina 28.6 alkaa EU:n kesäkuun kaksipäiväinen huippukokous, joka omistautuu Brexitin seurauksille. Todennäköinen teema on EU:n yhteistyön syventäminen Saksan ja Ranskan johdolla, kun enempää yhteistyötä vastustaneen Britannian ero toteutuu.

Ero tulee voimaan aikaisintaan kahden vuoden kuluttua siitä, kun Britannia toteaa virallisesti eroavansa, mutta aikaraja saattaa venyä. Tuona aikana Britannia on edelleen täysvaltaisesti edustettuna EU:ssa, sen jälkeen periaatteessa ei ollenkaan.

Lue myös:

    Uusimmat