Näillä istumapaikoilla taudit leviävät lentokoneessa – osaatko välttää?

0:27

Jos haluaa välttyä pöpöiltä lennon aikana, kannattaa valita ikkunapaikka ja pysyä sillä koko matkan. Sairastuneen matkustajan lähellä istuvilla on suurin riski tulla kipeäksi, kertoo Time.

Katso yllä olevalta videolta, miten tehdään flunssan torjuntaan sopiva smoothie.

Tuore, Proceedings of the National Academy of Sciences –lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että paras tapa suojautua taudeilta lennon aikana on istua ikkunapaikalla koko matkan ajan. Niin välttyy todennäköisimmin kohtaamasta sairaita kanssamatkustajia.

Käytäväpaikalla istuvien riski altistua pöpöille on suurempi, sillä kipeitä kanssamatkustajia tai lentohenkilökuntaa kulkee jatkuvasti ohitse. 

11 ihmistä "vaaravyöhykkeellä"

Tutkijat selvittivät tautien leviämistä kymmenellä Yhdysvaltojen sisäisellä lennolla. Lennot kestivät noin kolmesta viiteen tuntia. Tarkkailussa oli esimerkiksi matkustajien ja lentohenkilökunnan liikkuminen koneessa lentojen aikana. 

Matkustajien liikkumista ja hengitystieinfektioiden leviämistä koskevaa nykytietoa hyödyntämällä tutkijat pystyivät mallintamaan sitä, miten taudit tarttuvat lentokoneessa.

Päätelmänä oli, että suurin sairastumisriski ulottuu kahteen sairastuneen kanssa samalla rivillä istuvaan henkilöön, kolmeen sairastuneen edessä tai takana olevalla rivillä istuvaan sekä kolmeen näillä samoilla riveillä käytävän toisella puolella olevilla reunapaikoilla istuviin.

Muiden matkustajien sairastumisriskiä pidetään vähäpätöisenä. Pöpöiltä parhaiten turvassa edellä mainitun 11 henkilön ”vaaravyöhykkeen” ulkopuolella ovat koneen ikkunapaikoilla istuvat.

Älä panikoi

Pitääkö sitten huolestua, jos huomaa lähellä istuvan pärskivän? Ei välttämättä. Tutkijoiden mukaan sairastunut matkustaja tartuttaa kuitenkin todennäköisesti korkeintaan kaksi kanssamatkustajaa.

Sairastunut lentoemäntä tai stuertti voi tartuttaa useampiakin ihmisiä koneessa paljon liikkuessaan, mutta miehistön jäsenet tuskin tulevat töihin hyvin kipeinä.

Lähde: Time.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja