Naamioitumiskieltoa viilataan valiokunnassa

Rangaistavaksi halutaan tehdä tunnistamista vaikeuttava kasvojen peittäminen esimerkiksi hupulla, naamiolla tai maalauksella.

Hallituksen esittämä naamioitumisen kieltäminen mielenosoituksissa sai suhteellisen myönteisen vastaanoton eduskunnan tiistaina käymässä lähetekeskustelussa. Tarkennuksia pykäliin toivottiin kuitenkin muutamissa vasemmiston ja vihreiden edustajien puheenvuoroissa.

Lain sisällön haluttiin vastaavan sen perusteluja. Sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) teki selväksi, mistä alkusysäys hallituksen esitykselle on saatu. Hän muistutti, että itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa on viime vuosina otettu kiinni 10-20 henkilöä. Poliisilla on ollut vaikeuksia saada heidät vastuuseen tekemistään rikoksista naamioitumisen vuoksi.

Kansan kuokkavieraiksi itseään kutsuva ryhmittymä on Rajamäen mukaan vuoden 1996 itsenäisyyspäivästä lähtien osoittanut mieltään tavoitteenaan estää presidentinlinnan juhlien järjestäminen. Rajamäki arvioi toiminnan olleen organisoitua ja johdettua. Hänen mukaansa mielenosoituksessa on käyty poliisin kimppuun, yritetty anastaa poliisin virka-ase väkivalloin, ammuttu poliisia kohti ilotulitusraketilla, poltettu Suomen lippuja sekä vahingoitettu takseja ja muuta omaisuutta.

Hallituksen esitys kieltää naamioitumisen mielenosoitusten, yleisötilaisuuksien ja muidenkin julkisella paikalla tapahtuvien kokoontumisten yhteydessä. Rangaistavaksi halutaan tehdä tunnistamista vaikeuttava kasvojen peittäminen esimerkiksi hupulla, naamiolla tai maalauksella.

Poikkeuksena ovat säältä suojautuminen, karnevaaliin kuuluva pukeutuminen ja vaikkapa tiettyä poliitikkoa kuvaavan naamion käyttäminen hänen politiikkaansa vastustavassa mielenosoituksessa. Lipun maalaaminen kasvoihin olisi edelleen sallittua urheilukilpailuissa. Kasvot saisi lisäksi peittää uskonnollisesta, etnisestä tai muusta hyväksyttävästä syystä.

Mielenosoittaja voi joutua vainotuksi

Tarkennuksia vaatineet vihreät ja vasemmistoliiton puhujat muistuttivat, ettei Suomessakaan ole aina mahdollista osoittaa mieltä julkisesti. Osmo Soininvaaran (vihr.) mukaan sellaisesta saattaisi tulla ikäviä seurauksia esimerkiksi sukupuolisen vähemmistön oikeuksia vaativalle kirkon työntekijälle. Myös ulkomaalainen oman maansa politiikkaa vastustava voi joutua vainon kohteeksi.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie ihmetteli, miksi poliisi voi pitää kypärää, visiiriä ja kommandopipoa, mutta samaa ei sallita rauhanomaisesti mieltään osoittaville. Laittomaksi tehdään pelkkä pukeutuminen. Aikoinaan aloitteen naamioitumisen kieltämisestä tehnyt poliisi-kansanedustaja Petri Salo (kok.) muistutti, että poliisi yrittää suojavarusteiden avulla selvitä hengissä virkatehtävästään. Hän kiitteli vuolaasti hallituksen esitystä.

Muutamat kokoomuksen puhujat katsoivat, ettei mielenosoituksiin tule mennä mukaan, ellei niihin osallistuva kanna henkilökohtaisesti vastuuta mielipiteistään ja toiminnastaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat