Myymäläpäällikkö lataa suorat sanat lihateollisuudelle

MTV3 Uutisten haastattelema elintarvikeketjun myymälävastaava vierittää syyn ruoan tuottajien liian pienistä korvauksista teollisuuden niskaan.

Myymälävastaavan mukaan esimerkiksi isoilta lihateollisuuden yrityksiltä ei heru joustoa tilauksiin, jotka on tehtävä hyvissä ajoin. Näin riski tuotteiden menekistä jää kauppiaalle.

– Tilaukset on tehtävä monta viikkoa etukäteen, lisätilauksia ei välttämättä saa myöhemmin. Näin teollisuudelle ei jää riskiä, että tuotetta menisi hukkaan. Meillä sen sijaan tuotteet voivat loppua kesken tai joutuvat roskiin. Lisäksi tuotteiden loppuessa ensimmäinen syyllinen on aina kauppa.

Hävikki on erityisen suurta isoissa ruokakaupoissa, joissa tuoretiskeiltä myytävät elintarvikkeet ovat alttiita valolle ja kuivumiselle.

Myymälävastaava kertoo olevansa pahassa välikädessä myös verotuksen takia. Esimerkiksi lihasta maksettava arvonlisävero nousee ensi vuonna 13 prosentista 14:ään.

Tuottajille lisää, mutta kuluttajilta

Myymälävastaava tukee tuottajien toiveita heille maksettavien korvausten nostamisesta. Pelkkä ruokaketjun väliportaiden vähentäminen ei hänen mukaansa kuitenkaan pitäisi kuluttajahintoja ennallaan.

– Jos tuottajat myyvät tänään Narinkkatorin tapahtumassa naudanpaistia kolme euroa kilolta, niin kaupan oma ostohinta on siihen verrattuna enemmän kuin kaksinkertainen. Siitä on saatava kate, joka ei ole edes kaksinkertainen ostohintaan verrattuna, hän toteaa.

Suoraan tuottajilta myytävän lähiruoan kovaan hintaan myymälävastaava näkee useita syitä. Esimerkiksi Helsingin keskustan lähiruokapaikoissa jo tilavuokrat nostavat hinnat pilviin kulujen kattamiseksi.

– Suoraan tilalta myyminenkään ei ole niin kuin ennen. Ennen lihaa leikattiin takahuoneessa, nyt direktiivit ja säädökset ovat tiukentuneet oleellisesti. Lihan käsittely kaupassa vaatii myymälätilalta erittäin paljon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja