Mystinen Obamagate sekä lukuisat salaliittoteoriat koronaviruksesta ovat nyt Trumpin aseita vaalikampanjassa – fanit uhmaavat virusrajoituksia minkä ehtivät

Trumpin kannattajat nousevat barrikadeille –"Istuva presidentti käyttää salaliittoteorioita enemmän kuin kukaan Yhdysvaltain historiassa" 3:21
Trumpin kannattajat nousevat barrikadeille – "Istuva presidentti käyttää salaliittoteorioita enemmän kuin kukaan Yhdysvaltain historiassa"

Yhdysvalloissa koronaviruksen ympärillä kuohuvat salaliittoteoriat huolestuttavat asiantuntijoita.

Presidentti Donald Trump on aktiivinen salaliittoteorioiden levittäjä, mikä on saanut Trumpin kannattajat protesteihin liikkumisrajoituksia vastaan eri puolella maata. Vastoin terveysviranomaisten suosituksia lisää osavaltioita purkaa lähipäivinä rajoituksia. 

– Me emme hiljene, huutaa yksi protestoijista!

Kaliforniassa presidentti Trumpin kannattajat ovat ottaneet hiekkarannat haltuunsa protestoidakseen liikkumisrajoituksia vastaan. Michiganin osavaltiossa protestoijat saartoivat demokraattikuvernöörin. Minnesotan osavaltiossa kadut täyttyivät Trump 2020 -lippujen kantajista. Kukaan ei huolehtinut turvaväleistä.

Trump on kannustanut protesteja ja kyseenlaistanut terveysviranomaisten ohjeistuksia.

– On salaliittoteorioita, että koronavirus on biologinen ase, joka luotiin Kiinassa. Teoriat väittävät myös, että tiedemiehet ja media liioittelevat viruksella vahingoittaakseen Trumpia, kertoo salaliittoihin erikoistunut politiikan tutkija Joanne Miller Delawaren yliopistosta.

Trump on myös väittänyt koronaviruksen syntyneen kiinalaisessa laboratoriossa. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu ei ole löytänyt väitteelle todisteita. Osa salaliittoteorioista väittää koronaviruksen kuolinlukujen olevan tekaistuja.

– Yksi laajalle levinnyt teoria on, että koronavirus olisi levinnyt 5G-verkon kautta, Miller lisää.

Trump viljelee salaliittoja

Yhdysvalloissa on noin puolitoista miljoonaa vahvistettua koronavirustartuntaa ja yhdeksänkymmentä tuhatta koronaviruskuolemaa. Maan terveysviranomaiset sanovat lukujen olevan alakanttiin.

– Istuva presidentti käyttää salaliittoteorioita enemmän kuin kukaan presidentti Yhdysvaltain historiassa. Republikaaneilla onkin nyt taipumusta uskoa salaliittoteorioihin enemmän. Heillä on tarve tehdä demokraattikuvernööreistä kriisin syntipukkeja. Se on psykologinen ja poliittinen suojautumismekanismi, Miller sanoo.

Tarve uskoa erilaisia salaliittoteorioita kasvaa kriisin keskellä. Historiastakin löytyy esimerkkejä, kuinka esimerkiksi eri kansanryhmiä on syytetty valheellisesti erilaisista taudeista.

Presidentinvaalien lähestyessä Trump ei voi enää ylpeillä talousluvuilla, kun työttömien määrä kasvaa miljoonilla viikossa. Siksi hänen uskotaan keskittyvän presidentinvaalikampanjassaan yhä vahvemmin salaliittoteorioihin.

– Se voi olla vaarallista. Erityisesti, jos salaliittoteorioihin uskovat eivät kuuntele terveysviranomaisia, eivät noudata ohjeita turvaväleistä, ja tulevaisuudessa, jos löytyy rokote, he kieltäytyvät ottamatta sitä, Miller sanoo.

Mikä ihmeen Obamagate?

Konservatiivinen TV-kanava Fox News auttaa Trumpia ja republikaaneja salaliittoteorioiden levittämisessä. Tuorein on keksitty Obamagate-teoria, joka väittää, että Trumpia ja lähipiiriä koskevan FBI:n Venäjä-tutkinnan olleen entisen presidentin Barack Obaman juonia. Obamagaten tarkoitus on siirtää huomio koronakriisistä muualle.

Viime presidentinvaalien alla ihmisten keskusteluissa puhuttiin niin kutsutusta “pizzagatesta”. Pizzagate-salaliittoteorian mukaan silloinen demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton pyöritti lastenhyväksikäyttörinkiä washingtonilaisessa pitseriassa. Osa salaliittoihin uskovista Trumpin kannattajista uskoo myös, että Clinton on murhannut ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat