Murto Helsingin lastensuojelun toimitiloihin johti satoihin kirjepostituksiin – "Tämä oli hyvin ikävä tapahtuma erityisesti perhehoitajille"

Tapaus Vastaamo on herättänyt huolta laajemmin tietoturvaloukkauksista. MTV Uutisten saamien tietojen mukaan Helsingin lastensuojelun yksikköön murtauduttiin kuluneen vuoden helmikuussa, mikä aiheutti satojen kirjeiden lähettämisen sijoitusperheille.

– Tämä oli hyvin ikävä tapahtuma erityisesti perhehoitajille. Heidän nimi- ja osoitetiedot joutuivat tietosuojaloukkauksen kohteeksi. Lisäksi avainten sarjoituksista aiheutui haittaa heille, kertoo Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski.

Asiantuntija järkyttyi: itsemurhaa yrittäneitä nuoria kotiutetaan sairaalasta lastensuojelun laitoksiin jo tekopäivänä. katso uutisjuttu syyskuulta:

Asiantuntija järkyttyi: itsemurhaa yrittäneitä nuoria kotiutetaan sairaalasta lastensuojelun laitoksiin jo tekopäivänä 2:20

Mitä tapahtui ja milloin?

– 4. ja 5. helmikuuta murtauduttiin perhehoidon työhuoneeseen ikkunan kautta. Kahtena peräkkäisenä yönä. Ja toisena yönä toinen murtautujista jäi kiinni. Eli varkaita oli kaksi, johtaja sanoo.

Nummikoski kertoo, että tiloista vietiin ensimmäisellä kertaa tietokone, puhelin, muistitikku ja avainnippu. Toisella kertaa vietiin kannettava tietokone ja murrettiin kaappi ja avattiin toinen kaappi.

– Asiakirjoja ei viety kumpanakaan yönä, mutta murtautujalla on ollut halutessaan mahdollisuus nähdä asiakirjoja ja siksi ilmoitimme asiasta kaikille, joita tietoturvaloukkaus koski.

– Kaappimme näyttävät apteekkarin kaapeilta, joten ne oletettavasti kiinnostivat murtomiehiä.

Nummikoski painottaa, että annettavien tietokoneiden ja puhelimien kautta ei ole päästy asiakastietojärjestelmiin.

Kaapeissa oli noin 350 perhehoitajan tietoja

Miten toimitte murtojen jälkeen?

– Murroista ilmoitettiin tietosuojavaltuutetulle välittömästi. Avainnippujen perhekoteihin ilmoitettiin ja lukot sarjoitettiin uudelleen. Työntekijät vaihtoivat salasanansa. Kaikille, joista oli tietoja avatuissa kaapeissa tietoja, ilmoitettiin.

Kaapeissa oli tietoja noin 350 perhehoitajan, noin 80 työntekijän ja muutamien perhehoitajille sijoitetun lapsen osalta.

– Tämä oli hyvin ikävä tapahtuma erityisesti perhehoitajille. Heidän nimi- ja osoitetiedot joutuivat tietosuojaloukkauksen kohteeksi. Lisäksi avainten sarjoituksista aiheutui haittaa heille.

Murron jälkeen yksikön ikkuna pultattiin kiinni.

– Se oli huputettu talo, joten siellä pystyi murtautujat toimimaan hupun alla.

"On erittäin todennäköistä, että ne tiedot eivät ole missään väärissä käsissä"

Sijaisperheissä on saattanut herätä huoli omien tietojen vääriin käsiin joutumisesta. Helsingin lastensuojelussa pidetään epätodennäköisenä, että tiedot olisivat jossain, missä niiden ei kuuluisi olla.

– On erittäin todennäköistä, että ne tiedot eivät ole missään väärissä käsissä, toteaa Nummikoski.

Helsingin lastensuojelu ei työskentele enää kyseisissä tiloissa.

Lue myös:

    Uusimmat