Muovailuvahan voi valmistaa itse – katso helppo ohje!

Valmista pimenevien iltojen iloksi muovailuvahaa lapsille tai lapsenmielisille. Anja Nysténin Kemikaalikimara lapsiperheille -kirjasta löytyy helppo ohje vahan valmistukseen.

Kauppojen valikoimissa on erilaisia muovailuvahoja. Anja Nystén kehottaa kirjassaan varomaan vahoja, joiden raaka-aineita ei ole ilmoitettu. Osassa massoista on esimerkiksi gluteenia, mikä voi olla haitallinen viljoille tai gluteenille herkille lapsille.

Useimmiten kasvisperäiset massat sisältävät Nysténin mukaan vahaa, lääkevaseliinia, elintarvikkeeksi luokiteltua kasvistuotetta ja väripigmenttiä. Myös mehiläisvahasta valmistettua muovailuvahaa on saatavilla.

Kaupasta ostamisen sijasta muovailuvahan voi valmistaa itse. Samasta massasta voi taiteilla myös pysyviä taideteoksia, kun muovailuvahan antaa kuivaa uunissa tai huoneenlämmössä.

Muovailuvaha

4–5 dl vehnäjauhoa

2 dl hienoa suolaa

3 rkl ruokaöljyä

5 dl vettä

(elintarvikeväriä)

Liuota suola kiehuvaan veteen. Lisää suolavesi, ruokaöljy, ja elintarvikeväri jauhoihin. Sekoita tasaiseksi massaksi ja jäähdytä. Muovailuvaha säilyy jääkaapissa noin viikon. Massa pysyy muovailtavana, kun sen pitää tiiviissä muovipussissa tai purkissa. Valmiit työt voi myös kuivata uunissa muutaman tunnin ajan 125 asteessa. Huoneenlämmössä kuivaus kestää pari päivää.

Värjäämättömästä massasta tehdyt ja kuivatut esineet voi maalata askartelu- tai vesiväreillä ja lakata.

Lähde: Anja Nystén: Kemikaalikimara lapsiperheille (Teos, 2013)

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat