Mullistava löydös: D-vitamiinin puutoksella yhteys krooniseen päänsärkyyn

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella D-vitamiinin puutos voi lisätä kroonisen päänsäryn riskiä. Tulokset julkaistiin juuri Scientific Reports -lehdessä.

Tutkimuksessa oli mukana 2 600 iältään 42–60-vuotiasta miestä. Heiltä selvitettiin päänsäryn esiintymistä ja D-vitamiinipitoisuuksia vuosina 1984–1989.

Tutkituista 68 prosentilla seerumin D-vitamiinipitoisuus oli alle 50 nmol/l, jota pidetään yleisesti D-vitamiinipuutoksen rajana. Kroonista, vähintään viikoittaista päänsärkyä esiintyi 250 miehellä. Toistuvaa päänsärkyä raportoineilla D-vitamiinipitoisuus oli pienempi kuin muilla.

Kun tutkittavat jaettiin neljään ryhmään D-vitamiinipitoisuuden mukaan, alimpaan ryhmään kuuluvilla oli yli kaksinkertainen kroonisen päänsäryn riski verrattuna ylimpään ryhmään.

Matala D-vitamiinipitoisuus on yhdistetty päänsärkyriskiin myös joissakin aikaisemmissa, pääasiassa huomattavasti pienemmissä tutkimuksissa. Uusi tutkimus tuo vahvistusta jatkuvasti lisääntyvälle näytölle siitä, että niukka D-vitamiinin saanti on yhteydessä lisääntyneeseen kroonisten sairauksien riskiin. 

Pimeässä eläminen vaikuttaa

Tutkimuksessa kroonista päänsärkyä esiintyi enemmän niillä miehillä, joita oli tutkittu muulloin kuin kesä- ja syyskuun välisenä aikana. Kesäkuukausina keskimääräiset D-vitamiinipitoisuudet ovat suuremmat auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.

Suomessa iho pystyy tuottamaan riittävästi D-vitamiinia kesäkuukausina auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta muulloin on turvauduttava ravinnosta tai ravintolisistä saatavaan D-vitamiiniin. 

D-vitamiinin virallinen saantisuositus on Suomessa 10-20 µg päivässä. Suositusta suurempien D-vitamiiniannosten pitkäaikaisen käytön hyödyistä ja mahdollisista haitoista ei vielä ole tieteellistä näyttöä, mutta tähän tuonee osaltaan vastauksia Itä-Suomen yliopistossa meneillään oleva Finnish Vitamin D Trial (FIND)-tutkimus. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia vaikutuksia suurten D-vitamiiniannosten viisi vuotta kestävällä päivittäisellä käytöllä on sairauksien riskitekijöihin ja sairauksien ilmaantumiseen. Tutkittavat käyttävät D-vitamiinilisää 40 tai 80 µg päivässä. Tutkimuksessa selvitetään tarkasti D-vitamiinilisän käytön vaikutuksia myös erilaisiin kiputiloihin.

Kuka hyötyy ravintolisistä?

Lääkäri Olli Sovijärvi kertoi ravintolisien tarpeesta, käytöstä ja mahdollisista haitoista Studio55.fi-lähetyksessä marraskuussa 2016.

Kuka hyötyy ravintolisistä? 16:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja