Muistoja Helsingin olympialaisista: Tällaista oli paikan päällä 60 vuotta sitten!

Pian 80-vuotias Aila Lyytikäinen kertoo Helmelle, millaista oli olla mukana olympialaisissa Helsingissä 60 vuotta sitten.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun olympialaiset järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Sen kunniaksi Helmi jututti Aila Lyytikäistä, 79, joka oli tapahtumassa paikan päällä.

Lyytikäinen oli 20-vuotias, kun hän pääsi Helsinkiin katsomaan olympialaisia kesällä 1952. Lyytikäinen matkusti sulhasensa ja tämän vanhempien kanssa Kotkasta Helsingin olympiastadionille.

– Appiukko hankki liput ja siellä istuimme niin korkealla kuin ikinä, stadionin päässä. Siellä oli kyllä kerta kaikkiaan upeat juhlat, Lyytikäinen muistelee.

Päivä oli sateinen, mutta se ei Lyytikäisen mukaan tapahtuman tunnelmaa haitannut.

– Ihmiset olivat hyvillä mielin, vaikka juuri silloin avajaispäivänä oli vähän huono ilma. Ei se oikein ollut hyvä koko olympialaisten aikana, Lyytikäinen kertoo.


Lyytikäisestä oli hienoa nähdä urheilijoiden lippukulkueet sekä hetki, kun juoksijasankari Paavo Nurmi sytytti olympiatulen. Mieleen jäi myös saksalainen Barbara Rotbraut-Pleyer, joka oli hypännyt katsomosta radalle ja mennyt suoraan puhujanpaikalle, jossa arkkipiispa Ilmari Salomiehen oli määrä lausua kisarukous. Saksalaisnainen ei kuitenkaan ehtinyt sanoa mikrofoniin montaakaan sanaa, kun hänet saatettiin pois – tarkoituksenaan hänellä oli julistaa rauhansanomaa.

– Tapahtuma oli hyvin asiapitoinen ja juhlava, ei siellä ollut sellaista ohjelmaa kuin nykyään on. Tämä Barbara juoksi kesken juhlapuheen sinne valkoisissa vaatteissa ja esitti rauhan enkeliä, mitä hän nyt olisi sitten halunnut sanoa, Lyytikäinen pohtii.

Täpötäydellä olympiastadionilla riitti ihmettelemistä jo pelkässä katsojien määrässä, olihan paikalla huikeat 70 435 ihmistä. Läsnä olivat myös virkamiehet silloisesta pääministeri Urho Kekkosesta presidentti Juho Paasikiveen, joka piti tervetuliaistoivotusten jälkeen avajaispuheen. Kisoissa edusti myös vastavalittu Miss Universum Armi Kuusela.


– Eihän meillä siellä Kotkassa ollut tuollaista kansainvaellusta koskaan. Se oli mahtavaa! Stadion oli ihan täynnä. Siitä alkoivat kaikki kilpailut. Erityisesti mieleen jäi pitkän matkan juoksut. Emil Zátopek (pääkuvassa Dana-vaimonsa kanssa)oli ihan huippu ja olihan nämä meidän omatkin. Kyllä kaikkia lajeja maalaistyttö enemmän ja vähemmän suu auki katseli, Lyytikäinen nauraa.

Seurue kävi myös katsomassa koripallo-ottelua Kampin Tennispalatsissa, jossa pelattiin ensimmäisen kierroksen pelit.

– Meikäläinen ihmetteli, että kyllä on isoja miehiä! Tapahtumia oli eri puolilla Helsinkiä. Oli jalkapalloa ja kaikkea muuta, mutta niihin oli jo vähän vaikeampi saada lippuja, Lyytikäinen sanoo.


Olympiavuonna Suomeen tuli maailmalta uusia herkkuja, kuten hampurilainen ja Coca-Cola. Lyytikäinen ei muista Coca-Colaa kisoissa maistaneensa, mutta sai kokea kisojen jälkeen toisen ikimuistoisen elämyksen sulhasen ja appivanhempien seurassa.

– En ollut koskaan käynyt ravintolassa syömässä, mutta me menimme ravintola Sillankorvaan syömään koko porukka. Myös se oli minulle elämys!

Lue myös:

Teksti: MTV3/Helmi, Anni Uittamo

Lähteet:Aila Lyytikäisen haastattelu, Wikipedia.org, Lehtikuva

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja