Mainos

Muistipeliä kaupan kassalla - uusi tupakkalaki hämmentää

Vuodenvaihteessa voimaan tullut tupakkalaki velvoittaa myymälöitä pitämään tupakkatuotteet ja niiden tavaramerkit piilossa asiakkailta. Ostotilanteeseen laki on tuonut uusia kiemuroita ja monet kaupat harmittelevat, että uudet käytännöt hidastavat kassojen toimintaa.

Monilla markettien kassoilla on käytössä niin sanotut tupakka-automaatit, joista asiakas on voinut aikaisemmin valita kuvan perusteella tarvitsemansa tuotteen. Uuden lain mukaan tuotteiden logoja ei saa enää olla esillä, ja kuvat on korvattu numeroilla.

Näin toimit kassalla

Kun asiakas tulee kassalle, hän kertoo mitä tuotetta haluaa. Tämän jälkeen kassa kertoo asiakkaalle tuotteen numeron. Vaihtoehtoisesti asiakkaalle annetaan käteen lista tarjolla olevista tuotteista. Listassa ei saa olla tupakkamerkkien logoja.

Asiakas painaa automaatin taulukosta tuotteen numeroa ja saa savukkeensa.

Vantaan Jumbon tavaratalojohtaja Ari Hartikainen kertoo, että uusi toimintamalli on aiheuttanut jonkin verran hämmennystä kassoilla.

– Olemme tehneet tämän juuri niin kuin uudessa laissa määrätään. Kyllä tämä jossain määrin hidastaa näin aluksi ja lisää painetta neuvontaan, Hartikainen kertoo.

Toistaiseksi asiakkailta ei Hartikaisen mukaan ole tullut suurempaa palauteryöppyä. Joillekin kassoille uudistus on tuonut uutta opeteltavaa.

– Uudistus on tuntunut vaikealta varsinkin sellaisille kassatyöntekijöille, jotka eivät tupakoi ja tunne erityisen hyvin eri merkkejä.

– Itse en tupakoi ja pidän sinällään uudistusta tervetulleena, Hartikainen sanoo.

Numerojärjestys ei ole vakio

Äkkiseltään tulee mieleen, että suosikkitupakkamerkin numeron oppii nopeasti ja kassalla toimiminen sujuu ajan myötä ripeästi, kun kassalle voi kertoa suoraan tarvitsemansa askin numeron.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Myymälät saavat itse päättää, minkä numeron takaa löytyy mikäkin tuote. Jos siis on tottunut saamaan savukkeensa vaikka numeron 14 takaa voi naapuriliikkeessä numeron alta tulla aivan toinen tuote.

Osa liikkeistä luopunut automaateista

Helsingin keskustan kahdessa suuressa marketissa tupakkatuotteet on sijoitettu kassan yläpuolella olevaan telineeseen. Tarvittavan askin saa pyytämällä kassahenkilöltä.

– Automaatit poistuivat meillä jokin aika sitten, osittain syynä oli juuri tämä tupakkalainuudistus, kassavastaava Pihla Tamsi K-Supermarket Kampista kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.