Muistatko sinäkin Nordmanin Vandraren-kappaleen musiikkivideon? Et muista – ei sellaista ole koskaan ollutkaan

Vandraren oli Nordman-yhtyeen menestyskappale vuonna 1994. Jos muistelet, että Vandrarenilla olisi ollut eräaiheinen musiikkivideo, muistat kuitenkin väärin!

Kello on 8.05 torstaiaamuna, kun saan viestin. Se on ystävältäni Markolta.

– Miksi mä muistan, että Nordmanin  Vandrarenilla olisi ollut musiikkivideo?

Koska totta kai sellainen on, ajattelen. Mieleen piirtyy välittömästi selkeä muistikuva 1990-luvun suurhitistä, jossa ruotsalaisyhtye Nordmanin edustaja kiipeilee norjalaistyyppisessä vuoristossa ja laulaa hittikappalettaan: "Du är här och kom hit som en vandrare".

Paitsi, ettei kyseistä videota ole olemassakaan. Uutterakaan googlaus ei tuota videota, tai edes mainintaa siitä.

"Näihin päiviin asti muistin, että Vandrarenin musiikkivideo oli näyttävä luontovideo"

Vandraren on ruotsalaisen Mats Westerin käsialaa. Se oli Nordman-yhtyeen megahitti vuonna 1994. Kappaleen huilumelodian muistaa jokainen aikakaudella elänyt, mutta miksi sen musiikkivideota ei vaikuta olevan olemassakaan?


Kysyn asiaa työtovereiltani. Monen mieleen on piirtynyt täysin selvä kuva musiikkivideosta, joka on kuvattu luonnossa. Osa muistaa elävästi paitsi vuoristoisen videon, myös sen, että "Nordmanilla" oli videossa yllään villapaita.

– Ihan kuin olisin joskus nähnyt tällaisen, yksi työtoveri sanoo.

– Näihin päiviin asti muistin, että Vandrarenin musiikkivideo oli näyttävä luontovideo palavine soihtuineen ja tunturimaisemineen, mutta muistot sotkeutuivatkin Be mig -musavideoon, sanoo toinen työkaveri, joka myös näki Nordmanin esiintyvän Turun Ruisrockissa kesällä 1995.

– Minulla on jonkinlaisia hämäriä, kellertäviä, matkailuaiheisia kuvamuistoja asiasta, kolmas kommentoi.

Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kysyä. Lähetän viestin Nordmanin tiedotuksesta vastaavaan sähköpostiosoitteeseen.

Vandrarenille ei tehty videota

Mats vastaa tunnissa. Ja ei: Vandrarenille ei koskaan tehty videota.

– Ruotsin TV4 teki jonkinlaisen videon aiheesta Lucia-ohjelmaansa marras- tai joulukuussa 1994. Tietääkseni se esitettiin vain kerran, Mats muistelee.

Vandrarenille ei tehty videota yksinkertaisesti siksi, ettei sille ollut tarvetta. Laulusta tuli räjähdysmäinen hitti välittömästi ilmankin. Mutta miksi niin moni tuntuu muistavan kyseisen videon?

Ilmiölle on olemassa nimi

Ilmiölle on nimikin: Mandela-efekti. Efektissä ihmisjoukko muistaa tapahtuneen asian väärin, mutta pitää mielikuvaansa totuutena.

Kuuluisin esimerkki aiheesta on muistikuva siitä, että Nelson Mandela menehtyi vankila-aikanaan, vaikka näin ei tapahtunut. Oikeasti Mandela nukkui rauhallisesti pois kotonaan vuonna 2013 ja oli kuollessaan 95-vuotias. Tästä tapauksesta efekti on saanut myös nimensä.

Tältä näyttää Nordmanin video Be mig:


Kyseessä sittenkin mainos?

Ajattelen Vandrarenia koko illan. Niin ajattelevat muutkin. Marko palaa asiaan kello 21.40.

– Puhuttiin kaverin kanssa siitä musavideosta. Tulimme lopputulokseen, että saattoi myös olla mainos.

Yritän kuvitella Vandrarenin pelkkänä tv-spottina. Se tuntuu mahdottomalta.

Niin tai näin.

Matsin mukaan Nordmanilta on tulossa syksyn aikana uusi levy, ja kiertuettakin suunnitellaan vuodelle 2020. Toiveissa on vierailla tuolloin myös Suomessa.

Ehkä silloin pääsemme kuulemaan Vandrarenin livenä.

Lue myös:

    Uusimmat