Mainos

Varaudu riskitekijöihin! Näin pidät joulun turvallisena lemmikeille

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että joulunviettoon liittyy tapoja, jotka voivat olla riski eläimelle.

Joulu on iloinen perhejuhla, johon ottavat osaa myös talouden eläinjäsenet. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että joulun juhlimiseen liittyy myös tapoja, jotka voivat olla riski eläimelle.

Jokaisen lemmikin omistajan kannattaakin varautua mahdollisiin riskitekijöihin vahinkojen välttämiseksi.

Tässä HESYn vinkit:

• Kuusi on monen joulukodin koriste, joka on syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Kissat ja koirat saattavat intoutua myös syömään kuusenneulasia ja -oksia, jotka voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Tällaiset lemmikit kannattaa pitää omistajien poissa ollessa eri huoneessa kuin joulupuu.

• Kiiltävät ja roikkuvat hopealankakoristeet houkuttelevat etenkin kissoja leikkiin. Jos hopealankaa päätyy kissan suuhun ja nielaisemaksi, kissan suoli voi tukkeutua. Lemmikkiperheissä lankamaisia joulukoristeita onkin syytä välttää tai ainakin ne olisi hyvä sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin.

• Lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille lemmikin tavoittamattomiin. Koira tai kissa voi purra koristeet rikki. Silloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa jopa tukehtumisvaaran.

• Lahjanarut ja -rusetit on hyvä korjata pois heti lahjapakettien avaamisen jälkeen. Muuten uteliaat lemmikit voivat vahingossa niellä narua tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Pahimmillaan suolistoon joutunut naru voi vaatia leikkausta.

– On positiivista, että lemmikkejä muistetaan lahjoin jouluna, mutta tärkeintä on ottaa huomioon eläimen lajityypilliset tarpeet ja tyydyttää ne. Kissoille on taattava kissanpäivät ja koirille koiranelämä vuoden jokaisena päivänä, niin arkena kuin juhlana, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen yhdistyksen tiedotteessa.

• Kynttilöitä ei pidä jättää valvomatta huoneeseen, ja ne kannattaa sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse. Muuten utelias lemmikki voi käräyttää liekissä kuonoviiksensä ja turkkinsa – ja aiheuttaa jopa tulipalovaaran.

Monet ihmisten jouluherkut – esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat sekä ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet – ovat haitallisia lemmikille. Roskisten kannet onkin syytä pitää kiinni. Kannattaa myös varmistua siitä, ettei lemmikki pääse nappaamaan ruokapöydästä mitään.

2:30

• Jos juhlan yhteydessä on tarjolla alkoholipitoisia juomia, on varmistettava, että juomia ei jää vartioimatta paikkoihin, joissa eläin voi päästä maistamaan niitä.

• Lemmikkiperheessä lääkkeet on säilytettävä lukkojen takana ja joulun ajan vieraitakin on pyydettävä pitämään lääkkeensä paikassa, johon lemmikki ei pääse.

• Monet suositut joulukukat, kuten hyasintti, amaryllis ja tulppaani, ovat myrkyllisiä lemmikeille. Lemmikeille myrkytön joulukukka on esimerkiksi joulukaktus.

• Oman mielenrauhan säilyttämiseksi kannattaa ottaa varmuuden vuoksi ylös päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot joulupyhien ajaksi.

• Jouluvalmisteluiden keskellä eläimellekin pitää muistaa antaa joulurauha ja oma tila, johon se voi halutessaan vetäytyä. Eritoten arat kanit ja kissat saattavat haluta hakeutua turvaan huonekalujen alle, kuljetuskoppaan tai erilliseen huoneeseen.

2:10

Lähde: HESY

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.