Lemmikkiä vaanivat joulukodissa monet vaarat – pakkausnaru ja suklaakin kohtalokkaita: "Nyrkkisääntö on, että jos 10-kiloinen koira syö kokonaisen maitosuklaalevyn..."

4:11
Lemmikkiä vaanivat jouluvaarat: "Pahimmillaan neurologisia oireita"

Joulunvietto aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita lemmikeille. Viaton pakkausnaru voi suolistoon joutuessaan aiheuttaa hengenvaarallisen tilan; lisäksi tumma suklaa on koirille todella vaarallista.

Lemmikille voi sattua kotona tapaturmia sesongista riippumatta. Joulu kuitenkin tuo mukanaan omat ongelmansa, kuten niin sanotut vierasesinetapaturmat. Suomeksi se tarkoittaa, että lemmikki pääsee syömään jotakin sopimatonta.

– Kissat ovat aika viehtyneitä pakettinaruista ja kiiltävistä joulukoristeista, päivystyksen vastuueläinlääkäri Niina Murto Omaeläinsairaala Mevetistä kuvailee.

Yllä olevalla videolla keskustellaan joulun uhista lemmikeille sekä siitä, millaisia oireita esimerkiksi suolisto-ongelmat aiheuttavat!

"Nyrkkisääntö on, että jos 10-kiloinen koira syö kokonaisen maitosuklaalevyn..."

Viaton pakkausnaru voi suolistoon joutuessaan aiheuttaa pahimmillaan hengenvaarallisen tilan, jonka korjaaminen vaatii yleensä leikkauksen. Joulupakettien rasiat ja suklaapakkaukset ovat tuoksuineen ja makeisineen myös lemmikin mielestä himottavia.

Jouluna esillä on erityisesti suklaata, mikä voi olla koiralle vaarallista. Paljon riippuu siitä, onko kyseessä maitosuklaa vai tumma suklaa.

– Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos 10-kiloinen koira syö kokonaisen maitosuklaalevyn, oireita voi tulla, mutta 20-kiloisella tästä harvemmin seuraa mitään vakavampaa ripulia ja oksentelua lukuun ottamatta. Jos on kyseessä tumma suklaa, se on heti myrkyllisempää ja siitä voi seurata sydänoireita ja neurologisia oireita jo pienemmillä annoksilla, Murto kuvailee.

"Periaatteessa mikä tahansa vieras materiaali, jos se nielaistaan..."

Siinä missä maitosuklaasta saattaa aiheutua ripulia tai oksennuskohtauksia, tumma suklaa aiheuttaa vakavampia oireita.

– Itselläni on ollut tapaus, jossa koira oli syönyt todella suuren annoksen tummaa suklaata ja sai vakavia neurologisia oireita. Potilas alkoi saada kramppeja eikä oikein reagoinut ympäristöön, Murto kuvaa.

– Tätä koiraa piti pitää nukutettuna toista vuorokautta ennen kuin oireet pikkuhiljaa lievittyivät. Suurin osa myrkytyksistä onneksi on lieväoireisia, eli ei seuraa mitään vakavampaa ja selvitään niin sanotulla säikähdyksellä.

Ei karkkipapereita kissalle

Moni kissa leikkisi mielellään rapisevalla karkkipaperilla, mutta folion nieleminen voi aiheuttaa suolistossa ongelmia. 

– Jos paperi menee kissalla suuhun, sitä ei ole järkevää kissalle antaa. Periaatteessa mikä tahansa vieras materiaali, jos se nielaistaan ja se joutuu ruoansulatuskanavaan, voi aiheuttaa ongelmia, Murto sanoo.

– Toki, jos kissa nielaisee yksittäisen karkkipaperin, suurella todennäköisyydellä se tulee elimistöstä läpi. En kuitenkaan voi suositella, että annettaisiin leikkiä pakkausmateriaaleilla.

Koirien uhkana kinkkuverkot

Joulukasveista esimerkiksi liljat ovat kissoille hyvin myrkyllisiä, ja jo niiden terälehtien pureminen voi johtaa terveysongelmiin.

Katso videolta lisää tietoa joulukasvien uhista lemmikeille:

1:35

Koiria vaanivat kinkkuverkot, joiden himottava tuoksu voi houkutella lemmikin pihistämään verkon vaikkapa roskakorista. Verkon aiheuttamia terveysongelmia on Murron omalla urallakin tullut vastaan.

– Verkko on ikävä, koska se on monesti venyvää kuminauhaa. Se voi hajota säikeiseksi ja aiheuttaa todella vakavia suoliongelmia.

Aina pahoinvoinnin syy ei ole myrkytys

Kotona ensiapua lemmikille voi antaa tietyin ehdoin. Kaikissa tapauksissa kannattaa ensin soittaa eläinlääkärille, joka voi antaa ohjeen esimerkiksi koiran oksetuttamiseen.

– Jos tietää, että koira on syönyt jotakin, syömisestä on vain vähän aikaa ja kyseessä on esine, joka ei ole terävä tai vaaraksi oksentaa, koiraa voi yrittää oksetuttaa kotona, Murto sanoo.

– Jos se ei onnistu ja esimerkiksi nielty kangaspala jää mahaan, täytyy yleensä lähteä eläinlääkärille näytille. Varsinkin, jos eläin oireilee

Aina pahoinvoinnin syy ei ole myrkytys tai vaaratilanne. Herkkävatsaisille lemmikeille voi syntyä ongelmia jo kinkkupaloista, joita hövelit jouluvieraat tarjoilevat pöydästä. Niistäkin voi aiheutua ripulia tai oksentamista.

– Oksentelu on tavallista kissoilla ja koirilla. Jos se jatkuu pitkään ja useita kertoja, niin sitten tulee lähteä lääkärin, Murto ohjeistaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja