Mainos

Muista myös levätä! 6 tilannetta, jolloin kovatehoinen treeni kannattaa jättää väliin

Lenkki vai sohva? Aina ei ole pakko treenata tukka putkella, vaan joskus tätä kysymystä kannattaa pohtia vakavissaan oman terveyden nimissä.

Vaikka kesäkunto kuinka siintäisi mielessä, on kuitenkin olemassa tilanteita, joissa lepo kannattaa ehdottomasti asettaa treenien edelle. Seuraavassa on muutamia tilanteita, joissa vähemmän on ehdottomasti enemmän.

1. Vilustumisen oireet

Vilustumisen suhteen kannattaa käyttää kaulan yläpuolella -sääntöä. Jos sinulla on nuhaa tai aivastelua, voit harrastaa matalatehoista liikuntaa. Jos sinulla on vilustumisen oireita myös muualla kehossasi, kuten kuumetta, sinun kannattaa ehdottomasti levätä.

Treenaaminen vaikuttaa negatiivisesti immuunijärjestelmän toimintaan, mikä voi tarkoittaa sitä, että sairastelusi jatkuu pidempään. Jos lisäksi treenaat sairaana kuntosalilla tai muissa julkisissa tiloissa, saatat tartuttaa tautisi myös muihin.

2. Pitkään jatkunut väsymys

Aamuherätykset voivat tuntua ikäviltä, mutta jos väsymys piinaa jatkuvasti, asiasta annattaa huolestua. Krooninen väsymys on nimittäin usein merkki siitä, että jokin asia terveydentilassasi tai aikataulussasi ei ole kunnossa.

Jos olet uupunut ja stressaantunut työnteosta ja kotiaskareista, liikkumaan lähteminen voi lisätä tätä stressiä entisestään. Väsymyksen ja stressin keskellä intensiiviset harjoitukset kannattaakin jättää väliin – ja kehosi kiittää.

3. Et ole syönyt kunnolla

Jos et ole ehtinyt syömään kunnon lounasta, kannattaa työpäivän jälkeinen liikunta jättää välistä. Et tee itsellesi palvelusta, jos viet nälkiintyneen ja nestehukasta kärsivän kehosi liikkumaan. Sydän ja keuhkot tarvitsevat nimittäin kaloreita, ravinteita ja vettä toimiakseen tehokkaasti. Liikkumisen sijaan tämä aika kannattaa käyttää palautumiseen, niin olet taas iskussa seuraavana päivänä.

4. Revähdys tai muu vamma

Jos olet loukkaantunut tai vaikkapa revähdyttänyt jalkasi, kannattaa ehdottomasti levätä. Jos lähdet liikkumaan kipeällä jäsenellä, saatat aiheuttaa itsellesi vain enemmän vammoja ja pidentää toipumisaikaasi.

Treenien sijaan pidä muutama päivä taukoa tai tee harjoituksia, jotka eivät rasita kipeytynyttä kohtaa.  

5. Ole treenannut viime aikoina kovaa

Säilyttääksesi treenitehon, sinun täytyy välillä antaa kehosi myös levätä. Jos noudatat nousujohteista treeniohjelmaa tai viikkosi koostuvat useista kovatehoisista treeneistä, muista pitää muutaman viikon välein taukoja, jolloin annat kehollesi mahdollisuuden levätä ja palautua. Ilman näitä kevyempiä viikkoja vaarana on, että luot itsellesi ylirasitustilan, joka voi muun muassa johtaa uupumukseen ja lisätä loukkaantumisriskiä.

6. Joka paikkaan sattuu

Lihaskipu muutama päivä treenien jälkeen on täysi normaalia, mutta jos kipu tuntuu nivelissä, treenit kannattaa jättää väliin. Jos et pysty liikuttamaan jalkaasi tai kättäsi ilman, että tunnet kipua polvitaipeessa tai kyynärpäässä, keskity lepoon, sillä liike voi tehdä tuhojaan nivelille, nivelsiteille ja jänteille. Muutaman päivän lepo on parempi kuin pitkäaikainen vamma.

Mediotinti on hyvä keino rauhoittua ja palautua arjen rasituksesta. Poimi videolta helpot vinkit meditointiin. 

1:10

Lähde: Popsugar 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.